Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Prečo je voda pre naše telo tak dôležitá?

4.8.2022

Voda = základ ľudského organizmu. Bežnou chybou je, že mnohí ľudia vyčkávajú až do momentu pocitu smädu, ktorý je už často varovným príznakom dehydratácie. Téme sa venuje prednostka Internej kliniky Lekárskej fakulty UPJŠ Košice a Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Natália Vaňová, EMBA.

Voda tvorí viac ako 90 % krvi, 70 % svalstva, 90 % mozgu, nachádza sa v tráviacich šťavách, v orgánoch, v lymfe a dokonca aj v kostiach. Ako jedna zo základných živín v našom tele, okrem iného, zaisťuje napríklad aj transport dôležitých látok a živín v organizme, stálosť vnútorného prostredia, termoreguláciu a celý rad ďalších procesov. „Ľudia, ktorí cvičia a potia sa, výrazne strácajú tekutiny, čo je dôvod, prečo sa množstvo prijímaných tekutín zvyšuje počas cvičenia a po ňom. Množstvo straty potením závisí nielen od teploty okolia a zvolenej intenzity, ale aj od ďalších podmienok prostredia. Dôležitými faktormi sú výber oblečenia a opaľovacích krémov. Nevhodný výber oblečenia môže spôsobiť akumuláciu tepla a nedochádza k chladiacemu efektu potením. Opaľovacie krémy, ktoré dobre nepreniknú do pokožky, môžu tiež sťažiť odparovanie potu,“ vysvetlila prednostka Internej kliniky LF UPJŠ Košice a Nemocnice AGEL Košice Šaca MUDr. Natália Vaňová, EMBA, ktorá ďalej poukázala na to, že ideálne množstvo vody, ktoré by sme mali prijať v rámci dňa, je veľmi individuálne.

Pomer potreby tekutín závisí od veku, zdravotného stavu a fyzickej aktivity počas dňa. Vhodné je preto pravidelné prijímanie vody skôr v menších dávkach, no kratších intervaloch, plynule, po celý deň. „Naša strava sa z 20 - 30 % podieľa na našej dennej potrebe tekutín. Odporúča sa piť nápoje pri jedle, pretože strava napomáha absorpcii tekutín. Pri náročných fyzických aktivitách je potrebné prispôsobiť pitný režim tak, aby nedošlo k dehydratácii. K tomu môže dochádzať väčšinou práve v letných, teplých dňoch. Pri vysokých teplotách sa odporúča pitný režim zvýšiť aj na 3 - 4 litre za deň. Denný limit by nemal presiahnuť 5 litrov v prípade, že sa nevenujete nejakej náročnej fyzickej činnosti. V dobe zvýšeného výkonu preto správny pitný režim nikdy nepodceňujte. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že ideálny príjem tekutín je 4 - 8 dl za hodinu fyzickej aktivity,“ upozorňuje kardiologička, ktorá dáva do pozornosti fakt, že voda je základom života a správny pitný režim je alfou a omegou pre naše zdravie a výkonnosť nielen počas športu. „Alkohol a káva v žiadnom prípade nie sú vhodnými prostriedkami náhrady stratených tekutín. Majú močopudný, čiže diuretický účinok, to znamená, že nám z tela odvádzajú telesné tekutiny namiesto toho, aby nám pomohli ich doplniť,“ vyjadrila sa MUDr. Vaňová, EMBA.

Pozor na nadmerné pitie

Nadmerné množstvo prijímaných tekutín je rovnako problematické, ako ich nedostatočný príjem. Nadmerný príjem tekutín môže nielen zhoršiť výkon, ale, v extrémnych prípadoch, môže dokonca ohroziť život, ak vedie k hyponatrémii spôsobenej nedostatkom sodíka. „To vedie k zriedeniu krvnej plazmy a obličky nemôžu dostatočne rýchlo vylučovať vodu. Takéto prípady sú známe z bežeckých podujatí, najmä v USA. Analýza ukázala, že najmä slabí, pomalší  bežci, ktorí počas maratónu v nízkej intenzite pili len čistú vodu, riskovali komplikácie. Na druhej strane, pri konzumácii elektrolytických nápojov neexistuje riziko hyponatrémie,“ uzavrela lekárka.

Späť