Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Mykóza ako neželaný „suvenír“? Gynekologička radí, ako sa jej zbaviť

2.9.2022

Hoci sú prázdniny na konci, na kúpanie ešte stále nie je neskoro. Niektorí si preto užívajú posledné letné dni v bazéne, na dovolenke alebo sa ochladzujú v prírodnom jazere. Na čo si však treba dávať pozor? Čo je dôležité urobiť po kúpaní a ako sa popasovať s vaginálnou mykózou? Na otázky odpovedá lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Zuzana Ballová.

Ako vzniká mykóza?

Kúpanie v prírodnej vode so sebou prináša možnosť vzniku mykotického ochorenia, ktoré pacientky poznajú pod označením mykóza. Tá najčastejšie vzniká premnožením kvasiniek v pošve zmenou pH pošvy, čím dôjde k prepuknutiu vaginálnej mykózy. Keďže počas kúpania sú intímne partie vystavené veľkému množstvu mikroorganizmov, tento fakt môže narušiť pH v citlivých častiach tela a šanca na nakazenie sa tak zvyšuje. Náchylnejšie sú ženy nielen pri kúpaní vo vode termálnych kúpalísk, ale aj v chlórovanej vode. Najvhodnejšou na kúpanie je morská voda. Vaginálna mykóza je jednou z najčastejších príčin vaginálneho výtoku. V 90 % je príčinou pleseň Candida albicans. Prejavom mykotického zápalu pošvy je hustý až tvarohovitý, belavý výtok, svrbenie alebo pálenie a začervenanie. K príznakom patria aj nepríjemné pocity pri močení. Aj keď voda prírodných kúpalísk nie je čistená, neznamená to automaticky zároveň vyššie riziko nákazy. Dôležité je po ukončení kúpania sa osprchovať a dôkladne sa osušiť. Následne si vymeniť mokré plavky za priedušné bavlnené oblečenie, aby sme znížili riziko vzniku akéhokoľvek ochorenia.

Čo by ste poradili ženám, ktoré si z dovolenky priniesli aj „suvenír“ v podobe mykózy?

Ak žena u seba spozoruje neželaný suvenír v podobne vaginálneho výtoku či pridružených ťažkostí, netreba podceniť situáciu a s liečbou začať čím skôr.

Pri akých príznakoch je potrebné spozornieť?

Určite treba spozornieť pri akomkoľvek prejave vaginálneho diskomfortu, teda nepríjemných pocitov v oblasti genitálu a pošvy, ako je svrbenie, pálenie, lokálne začervenanie a najmarkantnejší je charakter vaginálneho fluoru tzv. mykotického - biely, hustý, tvarohovitej konzistencie.

Ako následne postupovať? Dokáže si žena pomôcť aj sama alebo má bezodkladne vyhľadať lekára?

Žena, ktorá už má s vaginálnou mykózou skúsenosti z minulosti a svoj problém už  dokáže identifikovať,  často siahne po „domácej” liečbe. Ako prvá pomoc na trhu existuje viacero voľnopredajných prípravkov, či už vo forme gélu, čapíka, krému na lokálne použitie. Ak pacientka doteraz nemala skúsenosť s mykózou a nie je si istá, na mieste je vyhľadať odbornú pomoc, teda navštíviť svojho gynekológa za účelom gynekologického vyšetrenia aj so sterom z pošvy na mikrobiologické vyšetrenie a následnej špecifickej antimykotickej terapie.

Ako prebieha liečba?

Prvotná liečba je lokálna, pozostáva teda z lokálnej aplikácie antimykotika do pošvy a oblasti genitálu. Ak sa však problém u pacientky opakuje, je možná kombinácia systémovej a lokálnej liečby alebo až celková systémová liečba, ktorá môže trvať až 6 mesiacov.

Kedy by mali problémy ustúpiť?

V prípade lokálnej liečby sa odporúča terapia v dĺžke 1 - 3 - 7 dní, záleží od lokálneho preparátu. Pri recidívach najmenej 14 dní. V prípade celkovej terapie je to obdobné. Prvé príznaky, a to najmä pruritus, ustupujú v prvých dňoch liečby, výtok mizne po dokončení liečby.

Čo v prípade, ak domáca liečba nezaberá? Po akom čase je potrebné navštíviť odborníka?

Odborníka gynekológa je pomerne vhodné navštíviť čím skôr, pretože len správne diagnostikované ochorenie je správne liečené.  Preto je na mieste správna anamnéza, celkové gynekologické vyšetrenie, ster z pošvy, diagnostika pH pošvy, kultivácia. Ak ide o opakujúci sa problém, treba vylúčiť ochorenia ako diabetes mellitus, HIV, poruchy imunity.

Sú takéto ochorenia „bežné“? Ako často sa vyskytujú?

Vulvovaginálna kandidóza, teda naša spomínaná mykóza, je druhá najčastejšia pošvová infekcia. Až 1/3 všetkých žien sa počas svojho života stretne s mykózou a počas tehotenstva dokonca viac ako 50 % žien. Rizikovými faktormi pre mykózu sú gravidita, diabetes mellitus, užívanie liekov, ako najmä kortikoidov, antibiotík, promiskuita, HIV, tesná spodná bielizeň syntetických materiálov alebo agresívne deodoranty v intímnej oblasti.


 

Späť