Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Košice-Šaca spustila edukáciu mamičiek pripravujúcich sa na pôrod

22.9.2022

Budúce rodičky majú v Nemocnici AGEL Košice-Šaca možnosť absolvovať psychofyzickú prípravu na pôrod. Prvé stretnutie s mamičkami v očakávaní sa na gynekologicko-pôrodníckej klinike uskutočnilo tento týždeň. Predpôrodná edukácia pozostáva z troch stretnutí, v rámci ktorých sa dozvedia všetky dôležité informácie o období tehotenstva a narodení bábätka.

Pripraviť sa na jednu z najnáročnejších skúseností a zároveň najkrajší zážitok v živote ženy je veľmi dôležité. Budúce mamičky majú túto možnosť na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá pre nich pripravila edukačné stretnutia zamerané na poznatky, ktoré ich prevedú tehotenstvom, pripravia na pôrod a následné obdobie. „Stretnutia sú rozdelené do troch prednášok, v rámci ktorých sa mamičky dozvedia všetko, čo potrebujú vedieť o psychických a fyzických zmenách svojho tela v období tehotenstva, priebehu pôrodu a tiež o období šestonedelia, starostlivosti o novorodenca a dojčení,“ uvádza vedúca sestra Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Bc. Adela Olšavská.   

Na prvom, utorkovom stretnutí sa mamičky oboznámili s vhodnými pohybovými aktivitami počas tehotenstva, prípravou hrádze na pôrod a zoznamom vecí, ktoré je potrebné vziať si do pôrodnice. „Venovali sme sa tiež nácviku efektívneho dýchania počas pôrodu, možnostiam tlmenia pôrodných bolestí, praktickým informáciám súvisiacich s príjmom na pôrodnú sálu a záležitostiam týkajúcich sa sprevádzajúcich osôb pri pôrode,“ upresňujú prednášajúce Bc. Aneta Janigová a Bc. Simona Staviarská z gynekologicko-pôrodníckej kliniky.

Čo hovoria na prvé edukačné stretnutie budúce mamičky? „Bolo to prínosné. Najzaujímavejšie pre mňa boli informácie o masáži hrádze a dýchaní pri pôrode, o ktorých som predtým vôbec nič nevedela,“ hovorí Lenka. Mamička Mária si stretnutím potvrdila informácie, ktoré mala vopred naštudované z internetu. „Ešte neovládam veci týkajúce sa priebehu pôrodu a cisárskeho rezu. Tie by mali byť témou nasledujúceho stretnutia.“ Mamičky sa zaujímali o zoznam nevyhnutných vecí, ktoré by im pri príchode do pôrodnice nemali chýbať a tiež praktické informácie ohľadom PCR testovania pred pôrodom a prítomnosti otca pri pôrode.

Pôrodnica v Šaci patrí medzi najvyhľadávanejšie na východnom Slovensku. V roku 2021 sa v nej narodil rekordný počet bábätiek, ktorý prekročil hranicu 2000. Získať informácie a prihlásiť sa na psychofyzickú prípravu na pôrod je možné prostredníctvom e-mailu: olga.smolejova@nke.agel.sk.

 

Späť