Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Cukrovku netreba podceňovať, vyskytuje sa v každom veku

14.11.2022

Chronické ochorenie diabetes mellitus, ktoré sa prejavuje zvýšením hladiny cukru v krvi, tzv. hyperglykémiou, je považované za epidémiu tretieho tisícročia a svedčia o tom aj čísla. Za uplynulý rok 2021 Diabetologická ambulancia Nemocnice AGEL Košice-Šaca zaznamenala celkovo viac než 18 300 návštev pacientov. V rozhovore vypracovanom pri príležitosti dnešného Svetového dňa diabetu (14. november) MUDr. Kamila Babjaková upozorňuje, že cukrovka sa nevyhýba ani deťom.

Zvýšenie cukru je následkom poruchy vylučovania inzulínu a poruchy účinku inzulínu v cieľových tkanivách. Dlhodobo zvýšené hodnoty krvného cukru vedú k poškodeniu ciev. Postihnutie malých ciev sa prejavuje zhoršením zraku, poškodením funkcie obličiek a nervov. Zmeny na veľkých cievach zapríčiňujú zasa nedokrvenie končatín, srdca a mozgu. „Výskyt diabetu celosvetovo neustále narastá. Dnes hovoríme o diabete ako o epidémii tretieho tisícročia. Nevyhýba sa ani deťom. Pre zdravotné riziká, ktoré diabetes spôsobuje, je dôležitá jeho včasná diagnostika a následná liečba.  Existuje viacero typov diabetu. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce typy patrí diabetes mellitus 1. typu a diabetes mellitus 2. typu. Okrem toho sa môže vyskytnúť diabetes v gravidite ako tzv. tehotenská cukrovka, čiže gestačný diabetes mellitus. Zriedkavejšie sa vyskytujú ostatné typy diabetu, napríklad pri ochoreniach podžalúdkovej žľazy, diabetes pri genetických poruchách buniek pankreasu, pri niektorých endokrinných ochoreniach ako napríklad Cushingov syndróm alebo akromegália či pri užívaní niektorých liekov,“ vyjadrila sa lekárka z Diabetologickej ambulancie Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Kamila Babjaková, ktorá ďalej poukázala na to, že diabetes zvyknú ľudia podceňovať. „Treba si uvedomiť, že diabetes je chronické ochorenie, ktoré nebolí. Pri diabete 2. typu vo včasných štádiách pacienti nemajú ťažkosti. Diabetes vie včasne odhaliť lekár pri pravidelných preventívnych prehliadkach vyšetrením hodnoty glykémie v krvi. Ak človek nechodí na pravidelné preventívne prehliadky, tak sa diabetes 2. typu odhalí väčšinou až v štádiu chronických komplikácií, často až po niekoľkoročnom trvaní ochorenia. Aj po zistení diabetu mnohí ľudia berú chorobu na ľahkú váhu. Pre mnohých pacientov je pohodlnejšie chorobu ignorovať, ako zmeniť svoje stravovacie návyky a praktizovať pravidelnú pohybovú aktivitu,“ vysvetlila.

Významnú úlohu pri výskyte diabetu zohráva genetika, pričom jej vplyv je silnejší u diabetu 2. typu. Choroba sa prejaví aj vďaka vplyvu vonkajších faktorov, ku ktorým patrí napríklad nadváha, obezita, nezdravá strava, nedostatok pohybu, stres alebo stúpajúci vek. Pri diabete platí, že rozumnou životosprávou je možné nástup ochorenia znížiť alebo oddialiť. Diabetes sa však vyskytuje v každom veku. „Typickými prejavmi diabetu sú nadmerný smäd, časté močenie, nevysvetliteľné chudnutie, únava a slabosť. V takýchto prípadoch treba lekára vyhľadať čo najskôr. Aby sa diabetes zachytil včas, je potrebné absolvovať pravidelné preventívne prehliadky u svojho praktického lekára, v rámci ktorých je aj vyšetrenie hladiny cukru v krvi. Každý pacient s kardiovaskulárnym ochorením by mal mať vyšetrenú hodnotu cukru v krvi,“ uviedla lekárka s tým, že kľúčovými faktormi pri liečbe diabetu sú racionálna strava, pohybová aktivita a v prípade nadváhy či obezity aj optimalizácia telesnej hmotnosti. V minulosti zastávaný názor, že diabetik potrebuje špeciálnu diabetickú diétu, je mýtus. „Všeobecne platí - ako pre diabetikov, tak aj pre zdravých ľudí - že by sme mali jesť stravu bohatú na vlákninu a veľa zeleniny. Naopak, ovocie by sa malo konzumovať v obmedzenom množstve. Konzumovať by sa malo málo potravín s vysokým obsahom tukov, soli a sacharidov. Diabetik na inzulíne sa navyše musí naučiť nájsť rovnováhu medzi dávkou inzulínu a množstvom prijímanej potravy,“ priblížila MUDr. K. Babjaková.

Ako vyzerá správna prevencia diabetu?Prevencia diabetu 1. typu zatiaľ nie je možná, ale prebieha veľa štúdií, ktoré skúmajú nové možnosti. Rozvoju diabetu 2. typu je možné zabrániť pestovaním zdravého životného štýlu, vrátane zdravej výživy, pravidelného cvičenia a udržiavania optimálnej telesnej hmotnosti. To platí najmä pre ľudí so zvýšeným rizikom diabetu, ale najmä pre tých, ktorí už trpia predstupňom diabetu, tzv. prediabetom. S diabetom sa spojuje celý rad akútnych i chronických komplikácií. Väčšine z nich je možné zabrániť alebo podstatne zmierniť ich prejavy. Dôležité je viesť zdravý životný štýl, pravidelne si merať glykémiu a udržiavať ju v norme. Kľúčové je dodržiavať predpísanú liečbu. Tiež je dôležité udržať v norme krvný tlak a cholesterol.“

Späť