Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Prvý bariatrický pacient Nemocnice AGEL Košice-Šaca: Kedysi som zjedol 4 rezne, dnes mi stačí jeden, žalúdok ma už nepustí

1.12.2022

Keď mu ručička na váhe ukázala 160 kilogramov, myslel si, že je to jeho strop, ale nebolo to tak. Tá sa napokon zastavila až na čísle 192. Reč je o Marianovi Manasilovi (56), ktorý v roku 2018 podstúpil bariatrickú operáciu v Nemocnici AGEL Košice-Šaca. V tom čase sa 52-ročný kamionista obával, že jeho hmotnosť mu viac neumožní pracovať a cítil, že bez pomoci lekárov by pred sebou nemal dlhý život. Práve preto sa rozhodol pre zákrok. Ako sa mu darí dnes?

Marian najskôr absolvoval vyšetrenia v Banskej Bystrici, neskôr sa ale dozvedel, že zákrok môže podstúpiť aj v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, a tak sa stal vôbec prvým bariatrickým pacientom v šačianskom zdravotníckom zariadení. Už dva týždne po operácii zaznamenal veľké zmeny. Ľahšie sa mu chodilo, odpuchli mu nohy a výsledky ho motivovali. Už nebol odkázaný na auto, dokázal bicyklovať, plávať a kondícia sa mu podľa vlastných slov zlepšila o 200 percent. Keď v roku 2020 prišiel na jednu z bežných kontrol, netajil sa tým, že jeho aktuálna váha bola 109 kilogramov. „Ešte to nie je vytúžená postava. Bude vtedy, keď budem mať okolo 85 kg. Ale spokojný som aj teraz, lebo vidím, že operácia priniesla svoj úžitok. Nie každý môže cvičiť. V prvom rade si to ale človek musí usporiadať v hlave, lebo musí vedieť, čo chce. Ja som chcel za každú cenu znížiť svoju váhu. A operácia mi k tomu „suprovo“ pomohla,“ vyjadril sa pred dvoma rokmi Marian, ktorý zastával názor, že ak pacienta na operáciu presvedčí niekto z rodiny, nebude to mať účinok.  „Po operácii žalúdka je potrebné dodržiavať pravidlá, čo sa týka stravovania, a určité návyky si musí odpustiť. Nehovorím, že nejaké diéty, len sa musí naučiť päťkrát denne jesť, pomaly jesť a aj tí najväčší labužníci, ktorí majú radi sladké, musia obmedziť sladké na minimum. Nehovorím, že si nedám zákusok, ale oproti minulým rokom si ho dávam o 95 percent menej. Raz za čas si dám zákusok, raz za čas si dám aj džús, ale vtedy, keď tú energiu vydám. Keď viem, že môžem, že ma čaká práca alebo idem na bicykel, do záhrady, pokojne si dám aj jeden zákusok. Nič nie je zakázané, všetko je povolené, ale na všetko treba mieru,“ zhodnotil pred dvoma rokmi pán Manasil, ktorý aj dnes považuje svoje rozhodnutie za to najlepšie.

„Som maximálne spokojný. Keď komunikujem s tými, čo prekonali operácie a hovoria, aké majú ťažkosti, stále im vysvetľujem, že problémy vyplývajú z našich starých návykov. Keď jete rýchlo, chcete zjesť ešte viac. Aj ja si musím dávať pozor, obedy si delím na dvakrát. Všetko je to o tom, aby si človek našiel na jedlo čas. Jem aj šesťkrát denne, ale nejem také veľké porcie a sledujem, čo zjem. Aktuálne sa mi váha pohybuje medzi 103 až 105 kilogramov. Už ale nedodržiavam tak prísnu diétu ako zo začiatku, ale stále nepijem sladené nápoje a keďže mi chlieb nerobí dobre, konzumujem jeho náhrady. Sem-tam si dám hrianku. Najradšej jem polievky. Napríklad kedysi som zjedol aj tri či štyri rezne, teraz mi stačí jeden, pretože je to dosť ťažké jedlo a ani žalúdok ma už nepustí,“ priblížil šofér z povolania, ktorého prostredníctvom sociálnych sietí pravidelne kontaktujú ľudia s nadváhou, aby sa s ním poradili a keď ho niekto pochváli, ako schudol, odpovedá, že keby sa mal rozhodnúť ešte raz, išiel by na operáciu podstatne skôr. „Po operácii si zvyknete na to, ako máte fungovať. Človek si už sám povie, že mu stačí jeden rezeň, predtým by som nad tým ani nerozmýšľal. Niekto sa jednoducho nevie zmieriť s tým, že už nemôže zjesť to a toľko, čo predtým. Čím je človek ťažší, tým to ide ťažšie. Mladých ľudí by som hnal do posilňovne. Najväčší problém je naučiť sa jesť malé dávky a radšej častejšie. Keď robím na záhrade, telo si vypýta a večer si dám aj tyčinku alebo oriešok, no predtým by som zjedol celú čokoládu ako nič.  Rovnako je to aj so zemiakovými plackami, dám si jednu namiesto šiestich. Pozor si dávam na vyprážané jedlá a kapustu. Niečo vám môže chutiť, ale ak vám to nerobí dobre na žalúdok, je lepšie to vynechať alebo obmedziť. Všetko s mierou,“ odporučil Marian.

Keďže sa blížia Vianoce, na mieste je otázka, či aj počas sviatkov bude sledovať, čo vloží do úst? „Dám si zo všetkého, ale po malých množstvách. Čo som jedol na kilá, budem jesť na deká, žalúdok nepustí. Skúste naliať do 2-decového pohára 3 deci vody, pôjde to von... tak je to aj so žalúdkom, toto sa nemení. Kým hlava neprijme, že žalúdok je malý, vždy prinesie odvetu – zvracanie,“ dodal prvý bariatrický pacient Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorý si nadbytočnú kožu ešte nestihol dať odstrániť, keďže už dvakrát bojoval s ochorením COVID-19 a následne ho potrápila bolesť nôh a pracovná vyťaženosť. Na konzultácie sa chystá až na jar.

 

Späť