Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Štedrá Mikulášska kvapka krvi: Darcovia zabezpečili pre pacientov takmer 35 litrov krvi

7.12.2022

Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice AGEL Košice Šaca v spolupráci s Univerzitným vedeckým parkom TECHNICOM včera na univerzitnej pôde zorganizovalo mikulášsky mobilný odber krvi. Vďaka vysokému počtu účastníkov sa zdravotníkom podarilo získať takmer 35 litrov život zachraňujúcej tekutiny.

Mikulášskej kvapky krvi v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM v Košiciach sa 6. 12. 2022 zúčastnilo množstvo prevažne mladých ľudí. Ochotných podeliť sa o najvzácnejšiu tekutinu bolo 91 dobrovoľníkov, ktorí sa na mobilný odber dostavili s odhodlaním pomôcť. Krv mohlo darovať 77 z nich, vďaka čomu sa zdravotníkom z Nemocnice AGEL Košice-Šaca podarilo zabezpečiť pre pacientov v ohrození života takmer 35 litrov krvi. „Vo voľnom čase robím horského nosiča v Tatrách. Neviem, čo je na tom pravdy, ale počul som, že vďaka tomu je v tele zvýšená tvorba krvi. Toto je asi môj šiesty odber,“ prezradil študent informatiky Filip. Podeliť sa o vzácnu tekutinu prišiel aj univerzitný pedagóg doc. Ing. Juraj Gašinec, PhD. „Nepatrím k pravidelným darcom, ale snažím sa zúčastňovať mobilných odberov realizovaných na našej univerzite. Som rád, keď môžem pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv pri operáciách,“ uviedol. Až 69 účastníkov utorkovej Mikulášskej kvapky krvi darovalo krv po prvýkrát.

Krv môže darovať každý vo veku od 18 do 60 rokov s váhou minimálne 50 kilogramov, kto neužíva pravidelne lieky a nebol posledných šesť mesiacov tetovaný. Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca na Poliklinike VA US Steel je darcom k dispozícii v pondelok, stredu, štvrtok a piatok v čase od 6:30 do 11:00 hod. V prípade otázok je možné kontaktovať zdravotníkov na čísle 055/7234 333 alebo na adrese darujkrv@nke.agel.sk.

Späť