Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Ako sa vyhnúť zimnej depresii? Psychológ radí: Hlavne neobjavujme teplú vodu - naši predkovia vedeli, ako na to

16.1.2023

Niektorí psychológovia sú presvedčení, že najdepresívnejší deň roka pripadá na január. Nazývajú ho Blue monday (modrý pondelok) a dokonca má pridelený konkrétny deň. Každoročne pripadá na tretí januárový pondelok. Psychológa Nemocnice AGEL Košice-Šaca Mgr. Vlastimila Kolára sme požiadali o odporúčania, ako sa novoročnej depresii vyhnúť alebo ju aspoň zvládnuť čo najlepšie.

Súhlasíte s tvrdením kolegov psychológov, že najťažším dňom pre ľudskú psychiku je práve januárové obdobie?

Každý deň môže byť ten váš najkrajší alebo naopak. Bola snaha nájsť ten najdepresívnejší. Ja by som uprednostnil hľadanie najšťastnejších dní v roku. Koncept Modrého pondelka začal v roku 2005, ako súčasť marketingovej kampane britskej televíznej stanice Sky Travel. Brala do úvahy viaceré premenné ovplyvňujúce správanie človeka - počasie, dlh, mesačnú výplatu, čas uplynulý od Vianoc, čas od vzdania sa novoročných predsavzatí, úroveň motivácie a tlak potreby niečo urobiť. Niektoré podmienky sú naozaj vedecky ťažko merateľné. Japonský výskum z roku 2009 preukázal, že podiel samovrážd japonských mužov v produktívnom veku pripadal na pondelok častejšie ako na ktorýkoľvek iný deň. No a nemali by sme zabúdať na zimu. Počasie naozaj ovplyvňuje náladu ľudí. Jestvuje takzvaná zimná depresia, klinicky nazývaná ako sezónna afektívna porucha. Ľudia ju zažívajú počas tmavých jesenných a zimných mesiacov aj kvôli biochemickej nerovnováhe v mozgu spôsobenej nedostatkom slnečného žiarenia. 

Prečo je to podľa vás tak? Prečo práve tretí januárový pondelok?

Okrem už uvedených príčin vidím dôvod hlavne v tom, že nechceme, byť tými, ktorými sme - ľuďmi. Myslíme si, že všetko musíme zvládnuť sami. A tri týždne po veľkej nádeji na lepší život, zisťujeme, že sa vraciame do starých koľají a nič sa nemení.

Ktoré faktory ovplyvňujú ľudí najviac negatívne?

Samota, beznádej, nepochopenie, neochota chápať druhých a byť pochopený, nedostatok času a hlavne nádej do nasledujúcich dní.

Čo by ste v rámci prevencie poradili? Ako sa vyhnúť nielen tej januárovej depresii, prípadne ako ju zmierniť, keď sa už dostaví?   

Všeobecne odporúčam pohyb. Čo najviac času tráviť v zimnej prírode, dostatok slnečného svetla, vitamín D. Dbať o svoje zdravie v podobe zdravého jedla, pravidelného cvičenia a dostatočného spánku. Byť v kontakte s milovanými. Uvedomiť si, že nie sme na všetko sami. Je dobré podeliť sa o svoje starosti aj radosti. Ak to cítite, pokojne navštívte psychológa. Začnite robiť to, po čom ste vždy túžili. Buďte pre ostatných ako slnko, ktoré v tomto období potrebujeme najviac. Hlavne neobjavujme teplú vodu. Naši predkovia boli múdri a žili v súlade s prírodou, nebojovali s ňou. Zima je zima a leto letom. Slovenské zvykoslovie radí: január - ide sa na páračky, sme spolu a spievame, robia sa šindle - príprava na budúcnosť. Hont - zber zrna na pálenku, či inde zber vajec a slaniny na prvú praženicu, ktorú varí richtárka. A napokon to najdôležitejšie - Fašiangy Turíce. Poďme na ples! Prečo sa plesá práve teraz? Napadajú vám nejaké pozitíva? Deväť s desiatich ľudí zábavu vrelo odporúča a desiaty sa už zabáva...

Späť