Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nosové spreje a závislosť

23.1.2023

Dokážu nám pomôcť uvoľniť dýchanie, ale ani s nimi to netreba preháňať. Nosové spreje môžu byť aj návykové. Téme sa venuje farmaceut Lekárne AGEL Košice PharmDr. Dávid Ferko.

Nosové spreje a kvapky sú liečivé prípravky určené k lokálnemu použitiu na zníženie opuchnutej nosovej sliznice, ktorá je častým prejavom zápalu, najčastejšie pri virózach. „Tieto spreje, ktoré nazývame lokálnymi dekongestívami, prinášajú rýchlu úľavu pri nepríjemných prejavoch upchatého nosa, pocitu plných dutín, ale aj pri alergických nádchach. V súčasnosti existuje niekoľko typov lokálnych dekongestív vrátane priamych sympatomimetík, antihistaminík, kortikoidov a prípravkoch na báze soľného roztoku. Nebezpečenstvo predstavuje nesprávne použitie týchto prípravkov, predovšetkým zo skupiny sympatomimetík. Hovoríme o prípravkoch s obsahom xylometazolínu, nafazolínu, oxymetazolínu a tramazolínu,“ vyjadril sa PharmDr. Dávid Ferko, ktorý ďalej dodal, že lokálne pôsobiace dekongestíva, hlavne zo skupiny sympatomimetík, sa odporúča používať maximálne 3 x denne, podľa potreby. Neodporúča sa používať tieto spreje a kvapky dlhšie ako týždeň, niektoré prípravky je možné používať maximálne dva týždne.

Hoci nám nosové spreje dokážu pomôcť, netreba to s nimi preháňať, pretože môžu byť aj návykové. „Pokiaľ hovoríme o prípravkoch s obsahom priamych sympatomimetík, pri dlhodobej stimulácii cieľových buniek nosovej sliznice sa aktivujú v bunkách také pochody, ktoré spôsobia oslabenie ich vnímavosti voči účinnej zložke lokálnych dekongestív. Tieto pochody v bunkách tela sú normálnou obrannou reakciou, ktorej cieľom je zníženie ich nadmernej stimulácie. Zvýšenie dávky liečiva pri ich zníženej účinnosti má úspech len krátkodobý. Mechanizmus oslabenia reakcie po použití nosových sprejov je okamžitý, avšak pocit nedostatočného účinku liečiva sa objavuje až po niekoľkých dňoch či týždňoch pravidelného používania. Fyzická závislosť na používaní týchto nosových sprejov a kvapiek sa následne prejavuje opuchom sliznice a pocitom plného nosa. Lokálne dekongestíva na báze soľného roztoku a antihistaminík fyzickú závislosť nevyvolávajú,“ vysvetľuje farmaceut.

Dlhodobým používaním nosových sprejov, už aj v prípade vzniku fyzickej závislosti, sa pacient dostáva do bludného kruhu. Okrem pocitu plného nosa sa pridružujú pacientom nové symptómy, ako je chrapot, sťažené dýchanie, zhoršený čuch, krvácanie z nosa, bolesť hlavy, nosová reč a podobne. Potom pacient začína používať nosové dekongestíva ešte častejšie. Najhorším scenárom je vznik defektov nosovej priehradky, ktorý sa dá napraviť už len chirurgicky. „Nosové dekongestíva prinášajú rýchlu a účinnú úľavu od nepríjemných stavov viróz, takže pacienti po tomto type liečivých prípravkov siahajú takmer vždy. Veľmi zlým príkladom je používanie lokálnych dekongestív pri alergickej nádche, ktorá sa objavuje sezónne. Alergickú nádchu nie je v žiadnom prípade vhodné potláčať voľnopredajnými lokálnymi dekongestívami. Aj preto odporúčame pacientom, aby sa vždy poradili so svojím lekárnikom alebo lekárom, ako liečiť ich aktuálne ťažkosti,“ priblížil odborník z košickej AGEL lekárne.

Mnohokrát je postačujúce využiť napríklad naparovanie nad horúcou vodou s rozpustenou soľou, prípadne s pridaným éterickým olejom, ako je eukalyptus a materina dúška. Táto kúra nielenže účinne uvoľňuje dutiny, je aj liečivá – samotné prírodné esenciálne oleje majú totiž antibakteriálne a antivirotické účinky, sliznicu príjemne zvlhčujú a stimulujú riasinkový epitel, ktorý posúva hlieny z dutín smerom von. „Alternatívou sú veľmi účinné soľné roztoky, ktoré sú hypertonické. To znamená, že sliznicu nosa sťahujú a uvoľnia upchatý nos bez rizika vzniku závislosti. Preventívne odporúčame nosové preplachy a používanie nosových sprejov s fyziologickým roztokom soli, ktorý účinne odstraňuje z nosovej sliznice alergény, prach a nečistoty. Lekárne majú v ponuke tiež spreje na báze soľného roztoku s pridanými látkami, ako je aloe vera, ktoré navyše sliznicu nosa hojí, alebo tiež s obsahom mangánu a medi, ktorá je virocídna a baktericídna. V prípade alergických rinitíd odporúčame aj použitie lokálnych a celkových antihistaminík. Veľmi vhodné sú tiež kortikosteroidné spreje (mometazón), ktoré sa dnes dajú zakúpiť aj bez lekárskeho predpisu. Lokálne dekongestíva s obsahom sympatomimetík by mali byť len núdzovým riešením, napríklad v prípade nemožnosti využitia spomenutých spôsobov, v práci, na cestách a podobne,“ doplnil PharmDr. Ferko.

Akým spôsobom si závislý človek dokáže od sprejov odvyknúť? Podľa slov farmaceuta, pokiaľ je človek už fyzicky závislý na používaní lokálnych dekongestív, je veľkým úspechom postupné znižovanie pravidelnosti vstrekov, prípadne aplikácia spreju len do jednej nosovej dierky v kombinácii s použitím hypertonických sprejov na báze soľného roztoku. Pokiaľ pacient pociťuje zhoršenie symptómov a má pocit, že znižovanie dávok nie je zvládnuteľné, najlepšou možnosťou je návšteva lekára. Lekár po dôkladnom diagnostikovaní a kontrole nosovej sliznice naordinuje pacientovi prípravky, ktoré účinne potlačia symptómy vzniknuté zo závislosti a určí ďalší terapeutický postup.

Späť