Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Na gynekologicko-pôrodníckej klinike v Šaci operujú aj veľmi veľké myomatózne zmenené maternice: Najväčšia mala 8 kilogramov

19.4.2023

Myómy maternice sú nezhubné nádory svalovej vrstvy maternice a sú považované za najčastejšie ochorenie v oblasti malej panvy u žien. Zvýšený výskyt myómov je u žien po 30. roku života, pričom u žien starších ako 50 rokov sa vyskytujú až u 70 %. Téme sa bližšie venuje prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý operačne odstraňoval až 8-kilogramovú maternicu.

Ako uvádza prednosta, výskyt myómov v ženskej populácii je na úrovni 33 – 50 %. Incidencia sa zvyšuje v premenopauzálnom období, po menopauze postupne klesá. „Uterus myomatosus (maternica s myómom) je indikáciou pre tretinu všetkých hysterektómií, operačné odstránenie maternice. V civilizovaných krajinách podstúpi hysterektómiu 20 %  žien do veku 55 rokov. Myómy takmer nikdy nie sú priamou príčinou úmrtia ženy, ale svojimi príznaky podstatne zhoršujú kvalitu života ženy. Vzhľadom na ich častý výskyt predstavujú aj veľký problém zdravotníckeho systému,“ vysvetľuje na úvod doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA.

Presné príčiny vzniku myómov nie sú známe, avšak určite to nie je len jeden ovplyvňujúci činiteľ. Za iniciátora rozvoja myómov sú považované genetické zmeny ovplyvňujúce produkciu a funkciu rastových hormónov a receptorov steroidných hormónov. Výrazný vplyv na vznik myómov má podľa menovaného odborníka hormonálna nerovnováha. Estrogénové receptory prítomné v myómoch viažu o 20 % viac estrogénov (ženských pohlavných hormónov) oproti okolitej nepostihnutej svalovej vrstve maternice, s čím súvisí vyššia frekvencia myómov u obéznych žien, keďže v tukovom tkanive dochádza k vyššej konverzii estrogénov. „Medzi najčastejšie príznaky myómov patria nepravidelnosti menštruačného krvácania, hlavne hypermenorea (silné krvácanie) a profúzna metrorágia (nepravidelné krvácanie). Následkom silného a dlhotrvajúceho krvácania je anemický syndróm s typickými príznakmi, medzi ktoré patrí chronická hypoxia orgánov, strata výkonnosti, bolesti hlavy, zvýšená únava, malátnosť a závraty. Pri ťažkom anemickom syndróme môže dôjsť až k dušnosti a vnímaniu vlastného búšenia srdca. Prítomnosť myómov môže spôsobovať útlak susediacich orgánov – močového mechúra, močovodov, ale aj panvových ciev. Ďalším príznakom je bolesť v oblasti maternice, dyspareunia (bolestivý pohlavný styk) a dysmenorea (bolestivé menštruačné krvácanie). Dokonca sa môže prejaviť ako náhla brušná príhoda. Medzi pomerne časté príznaky patrí tlak v podbrušku, zvýšené napätie a zväčšovanie brucha. Zriedkavejšia je urologická symptomatológia prejavujúca častejším močením, neschopnosťou sa vymočiť alebo inkontinenciou moču,“ uviedol prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca s tým, že maternica s myómami môže byť príčinou sterility, ako aj komplikácií počas tehotnosti a pôrodu. 

Diagnostika a diferenciálna diagnostika

K základným vyšetreniam patria anamnéza a palpačné vyšetrenie (vyšetrenie pohmatom), pri ktorom hmatáme rezistenciu pohyblivú súčasne s krčkom maternice. Konzistencia nádoru je obvykle tuhšia v porovnaní s okolitými tkanivami a palpácia je väčšinou nebolestivá. Základnou zobrazovacou diagnostickou metódou je ultrazvukové vyšetrenie cez pošvu a prednú rušnú stenu. „Na našej klinike sa často stretávame aj so zriedkavými komplikáciami, ktoré spôsobujú myómy. Operujeme veľmi veľké myomatózne zmenené maternice, ktoré majú hmotnosť aj niekoľko kilogramov (normálne by nemala mať maternica viac ako 70 gramov), pričom tieto operácie si vyžadujú skúsených gynekológov. Maternica vážiaca viac ako 500 gramov sa označuje ako veľká a jej odstránenie laparoskopicky je veľmi náročné. Zaujímavý prípad sme operovali na začiatku roku 2023, kedy sme rodili cisárskym rezom pacientku s myómami zmenenou maternicou, pričom najväčší myóm mal skoro 2 kilogramy. Najväčšia maternica, akú sme laparoskopicky operovali, mala 1100 gramov. Operačné vybratie obrovskej maternice je veľmi náročné, keďže je veľmi prekrvená, veľmi často má v zrastoch parazitické cievy od okolitých orgánov. Najväčšia maternica, ktorú sme doteraz operačne odstránili na našej gynekologicko-pôrodníckej klinike, mala 8 kilogramov a vypĺňala skoro celú dutinu brušnú. Operáciu sme vykonali v roku 2016, pričom operácia trvala skoro 3 hodiny, keďže obrovská maternica mala množstvo prívodných parazitických ciev z okolitých tkanív, takže sme pri operácii museli vykonávať postupné rozrušovanie zrastov a oddeliť maternicu od anatomicky nezvyčajného cievneho zásobenia. Pacientka bola pred operáciou v stave ťažkej chudokrvnosti s nevyhnutnosťou opakovanej transfúznej liečby, okrem toho trpela nechutenstvom a stavom celkovej vysilenosti organizmu. Po operácii sa u pacientky veľmi rýchlo upravil krvný obraz a zároveň sa jej upravila životospráva s úpravou hmotnosti do normálnych hodnôt,“ popísal doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý na záver dodal, že vo vyspelých západných krajinách sa s týmito extrémnymi nálezmi stretávajú gynekológovia veľmi zriedkavo. Pacientky o svojom náleze zväčša vedia, ale operačnú liečbu odmietajú alebo skúšajú alternatívnu medicínu. 

Späť