Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Košice-Šaca má nového primára Novorodeneckého oddelenia

4.5.2023

Nemocnica AGEL Košice-Šaca má nového primára Novorodeneckého oddelenia. MUDr. Ján Kapec už od strednej školy vedel, že sa túži stať lekárom. Nad iným povolaním, ktoré sa stalo zároveň aj jeho poslaním, ani nerozmýšľal. Vo funkcii primára novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca je od 1. mája 2023. Ako vnímal svoj prvý deň v novej pozícii?

Prečo ste sa stali lekárom a kedy ste sa tak rozhodli?

Lekárom som sa rozhodol stať počas štúdia na gymnáziu v Bardejove. Vždy som inklinoval k humanitárnym predmetom a zaujímal som sa o to, ako funguje živý organizmus, preto bola medicína logickým vyústením túžby po tomto poznaní. 

Rozmýšľali ste aj nad iným povolaním?

Nikdy som neuvažoval nad tým, že sa budem venovať inému povolaniu, aj keď teraz by som si už vedel predstaviť, že by som robil niečo iné, no v čase, keď som sa rozhodoval, to bola jednoznačná voľba.

Kde ste študovali?

Študoval som na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Kam ste nastúpili po dokončení školy a ako si spomínate na svoje začiatky?

Po dokončení štúdia som nastúpil na detské oddelenie v Bardejove, kde som pôsobil tri roky. Na toto obdobie mám veľmi dobré spomienky. Mal som to šťastie, že som pracoval s výbornými lekármi nielen po ľudskej, ale aj odbornej stránke. Tam som sa prvýkrát stretol aj s úskaliami tohto povolania, ktoré sa mi vďaka kolektívu podarilo vždy zvládnuť.

Prečo ste si vybrali práve novorodenecké oddelenie?

K rozhodnutiu stať sa neonatológom ma inšpiroval môj učiteľ a teraz už aj dobrý priateľ MUDr. Marcel Litavec. Práve on mi ukázal krásu a dôležitosť tohto špecifického obdobia detského veku.

Čo vás priviedlo do Nemocnice AGEL Košice-Šaca a ako dlho tu už pracujete?

Do tejto nemocnice som sa rozhodol prísť s cieľom venovať sa práve tým najmenším. V tomto zdravotníckom zariadení pracujem dohromady už jedenásť rokov. Medzitým som pôsobil aj v UNLP v Košiciach i na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny NÚDCH v Bratislave, ktorá ma po profesionálnej aj ľudskej stránke nesmierne obohatila.

Čo máte na svojej práci najradšej?

Fascinuje ma prvý kontakt s novorodencom a rodičmi, možnosť byť pri zrode nového života.

Spomínate si na váš najkrajší deň práci? Ktoré bývajú tie najťažšie?

Každý deň je krásny, keď od nás odchádzajú spokojní rodičia so zdravým bábätkom. K tým najťažším patria momenty, kedy dochádza ku komplikáciám zdravotného stavu novorodenca, ktoré už nevieme zvrátiť.

Ako hodnotíte svoj prvý deň vo funkcii primára?

Na svoj prvý deň vo funkcii primára si budem pamätať najmä vďaka tomu, akú podporu a prajnosť som cítil zo strany vedenia a rovnako aj od mojich kolegov na pracovisku, keďže táto funkcia so sebou prináša veľkú zodpovednosť.

Ako ste prijali ponuku stať sa primárom?

Prijal som to s pokorou práve kvôli tomu, že si uvedomujem, o akú dôležitú a zodpovednú funkciu ide. Predtým ju zastávala MUDr. Slávka Virágová, PhD., ktorej by som sa chcel zároveň poďakovať za lásku a oddanosť, ktorú venovala tomuto oddeleniu. Budujeme mladý a perspektívny tím schopný prekonávať prekážky, ktoré so sebou prináša naša práca.

Čomu sa rád venujete vo svojom voľnom čase?

Veľmi rád čítam. Momentálne mi však môj voľný čas vypĺňajú moje dve malé deti. Bez nich a podpory mojej manželky by som to nezvládol.

 

Späť