Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Biele srdce ocenilo dobré srdcia našich sestier: Najvyššie ocenenie si prevzali aj dve sestry zo Šace

23.5.2023

Pre niekoho bežný deň, pre sestry, ktoré bez ohľadu na to, či je deň, či noc, bežný deň alebo sviatok pracujú s plným nasadením, viac než výnimočný. Piatok 19. mája patril v Senci slávnostnému galavečeru a odovzdávaniu prestížneho ocenenia Biele srdce, ktoré sa konalo pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Až sedem ocenení získali sestry, ktoré pôsobia v zdravotníckych zariadeniach Skupiny AGEL. Medzi nimi aj dve sestry, zamestnankyne Nemocnice AGEL Košice-Šaca a Kardiocentra AGEL Košice-Šaca.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek zorganizovala už po 16.-krát výnimočné podujatie, ktoré bolo o sestrách a pre sestry. Všetky tie obetavé mamy, manželky, sestry, priateľky, jednoducho nezastupiteľné a mimoriadne dôležité nežné predstaviteľky zdravotníctva, prvé a posledné osoby, s ktorými sa pacient v nemocnici stretáva, sa stretli, aby si v mene všetkých svojich kolegýň prevzali ocenenia. Nevyhnutnou súčasťou zdravotníctva sú odnepamäti, no posledné roky ukázali, prečo sa na ich prácu pozeráme s ešte väčším rešpektom. Uznanie a obdiv za svoje nasadenie, trpezlivosť, obetavosť a nezlomnú vôľu pomáhať za každých okolností pacientom si preto právom zaslúžia.

A čo na svoje ocenenie hovoria samotné ocenené?

„Ocenenie pre mňa znamená veľmi veľa. Nikdy by som si ani nepomyslela, že také ocenenie dosiahnem a že ma vôbec nominujú, pretože každý ma pozná tak, že: čo si myslím, to aj poviem. Práca sestry pre mňa znamená všetko, neviem si ani predstaviť, že by som robila niečo iné. Už aj naše motto na pozdrave zo školy znelo takto: Človek nemôže žiť iba pre seba, pretože by potom pod hlušinou vecí stratil v sebe človeka (A. Schweitzner),“ vyjadrila sa Mária Rostášová, sestra oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

„Bola som prekvapená, že ma z Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek vôbec navrhli. Veľmi pekne sa chcem poďakovať za nomináciu. Je to pre mňa veľká česť, že takýmto spôsobom ocenili moju 30-ročnú prácu. Biele srdce nebolo udelené len mne, ale celému nášmu kolektívu, pretože s mojimi kolegyňami pracujem 20 – 30 rokov a to, akou som dnes sestrou, je ich zásluha, pretože ma formovala naša spolupráca a spolužitie. Moje Biele srdce nie je individuálne, ale patrí všetkým sestrám na Klinike srdcovej a cievnej chirurgie Kardiocentra AGEL Košice-Šaca,“ vyjadrila sa Mgr. Anna Munková z Kardiocentra AGEL Košice-Šaca.   

„Biele srdce je definované ako ocenenie vyjadrujúce charakter starostlivosti, vedomosti a humanitu, ktorá napĺňa prácu a ducha ošetrovateľstva. Rada by som všetkým sestrám a pôrodným asistentkám poďakovala za silu, odhodlanie, námahu, profesionalitu a trpezlivosť, ktorú vkladajú do každodennej práce, za entuziazmus a vôľu, s ktorými zvládajú často veľmi náročné situácie. A tiež za veľké srdce,  ktoré riadi prácu vašich rúk. Sme to my, ktoré sme s pacientom a jeho ťažkými životnými situáciami tvárou v tvár, neraz dni aj týždne. Sestry sú prítomné v tých najcennejších a neraz aj najtragickejších chvíľach v živote. Denne pri našej práci vidíme nádej a odvahu, radosť a zúfalstvo, bolesť a utrpenie, život i jeho koniec. A to je nesmierne vyčerpávajúce,“ uviedla PhDr. Jana Ondrišová, MPH, riaditeľka Odboru kvality a ošetrovateľskej starostlivosti AGEL SK.

 

 

Späť