Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Liečba popálenín a jaziev detských pacientov: Čím je zdroj popálenia tepelne agresívnejší, tým je pravdepodobnejšie, že dieťa sa nevyhne operačnej liečbe

8.6.2023

Podľa slov MUDr. Sone Babjákovej, deti, väčšinou 1 až 3-ročné, tvoria približne 25 % všetkých pacientov Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Lekárka tento stav odôvodňuje tým, že práve vtedy sú vo veku, kedy začínajú chodiť a sú možno ťažšie ustrážiteľné. Zároveň už dosiahnu na kuchynský pult alebo stôl, na ktorých rodičia nechtiac nechajú položené nádoby s horúcimi tekutinami, a nešťastie je na svete.

S akými prípadmi sa stretávate na klinike? Zväčšia ide o ľahšie alebo ťažšie popálených detských pacientov?
U malých detí musíte každú popáleninu už 2. stupňa na viac ako desiatich percentách povrchu tela považovať za vážne ochorenie. Detský organizmus reaguje trochu inak ako organizmus dospelých. Za určitých okolností môže veľmi ľahko dôjsť ku komplikáciám, ktoré vedia vyústiť až do septického stavu.
 
Zo skúseností, aký býva najčastejší dôvod ich popálenia?
Najčastejšou príčinou popálenia u malých detí je poliatie tekutinami - káva (aj keď deti čiernu kávu, samozrejme, nepijú), čaj, polievka... čiže svoju úlohu pri úraze hrá hlavne nepozornosť rodičov. Táto tekutina nemusí byť ani horúca, stačí, keď je jej teplota okolo 45 stupňov Celzia, od toho tiež závisí hĺbka, a teda závažnosť popálenín.

Ako sa podľa rozsahu popálenín, resp. iných vplyvov pristupuje k liečbe?
Pri popáleninách sú rozhodujúce hĺbka a rozsah. Vedľajšie ochorenia tu nezohrávajú podstatnú úlohu, pretože deti sú väčšinou zdravé. Dôležitá je rýchlosť ošetrenia, teda čo najskôr zabezpečiť transport dieťaťa na naše pracovisko. Liečime lokálne aj celkovo, na popálené plochy aplikujeme špeciálne krémy a roztoky alebo dočasné kryty, ktoré nakrátko čiastočne nahradia poškodenú vrstvu kože. Tu by som rada spomenula spoluprácu s našou gynekologickou klinikou, ktorá nám od ich pacientiek - rodičiek dodáva materiál na spracovanie z plodových obalov - amnií. Z nich naše tkanivové zariadenie pripravuje špeciálne dočasné kryty, s ktorými máme asi najlepšie skúsenosti pri strate povrchovej vrstvy kože práve u tých najmenších detí. Celková liečba zahŕňa infúznu terapiu, a keď je dieťa šokované a potrebuje intenzívnu starostlivosť spojenú s umelou pľúcnou ventiláciou, spolupracujeme s detskými anestéziológmi v detskej fakultnej nemocnici, kde nám dieťa stabilizujú a potom vrátia na doliečenie. Našou snahou je vyliečiť dieťa bez operácie, ale pri hlbších popáleninách sa nevyhneme nekrektómii s následnou aplikáciou kožných transplantátov. Ak je rozsah popálenia väčší, dieťa čakajú aj viacetapové operácie a mnohopočetné preväzy v analgézii.
 
Ako dlho trvá samotná liečba?
Liečba nie je vždy jednoduchá a jej dĺžka je rôzna - od týždňa až po niekoľko mesiacov, keď pripočítame rehabilitáciu, starostlivosť o jazvy, prípadne ďalšie rekonštrukčné operácie, môže to trvať aj niekoľko rokov. A to nehovorím o dlhotrvajúcej psychickej traume ako u detí, tak aj u rodičov...
 
Rozlišuje sa starostlivosť o popáleného pacienta a jazvy s ohľadom na zdroj, ktorý spôsobil popálenie?
Je samozrejmé, že horúce presso neurobí s kožou to, čo plameň či žeravá pahreba alebo elektrický prúd v nekrytej zástrčke. Čím je zdroj tepelne agresívnejší, tým je pravdepodobnejšie, že sa dieťa nevyhne operačnej liečbe a následkom v podobe jaziev.
 
Ako vyzerá starostlivosť o jazvy po popáleninách?
Každá jazva má nejakú dobu zrenia, počas ktorej sa bunky formujú do určitej štruktúry, ktorá určuje vzhľad jazvy. Táto doba je individuálna, priemerne jeden a pol roka. Aj výsledný vzhľad jazvy je individuálny. Počas tejto doby je možné jazvu ovplyvniť mechanicky - tlakovou masážou, kompresívnym návlekom, aplikáciou silikónových plátkov, dlahovaním, intenzívnou rehabilitáciou. Po definitívnom vyzretí zostáva použitie ablačného CO2 laseru alebo chirurgické riešenie. V prípade, že priebeh jazvy znefunkčňuje kĺb, napríklad dieťa pre kontrakčný jazvovitý pruh v lakťovej jamke nevie vystrieť končatinu, je nutný operačný zákrok ešte pred vyzretím jazvy.
 
Je možné, že sa koža zahojí, zregeneruje úplne?
Je to možné v prípade, že popálenina bola len povrchová, ako my hovoríme - stupeň 2.a - a liečba bola včasná a správna. Pri hlbšom druhom stupni - 2.b - nevieme vždy zaručiť, že napriek konzervatívnej liečbe, teda liečbe bez operácie, sa popálená plocha zahojí bez stopy po jazve. Je zaujímavé, že u detí, ktoré boli operované intrauterinne, teda pred narodením, nezostali po drobných rezoch žiadne jazvy. Prečo je to tak, zostáva výzvou pre medicínsky výskum, ktorý zatiaľ nenašiel kľúč k naozaj efektívnej liečbe jaziev alebo k predídeniu ich vzniku.

S akými možnosťami náhrady kože dokážete na klinike pracovať?
Ako dočasný náhradný kryt používame už spomínané kryty z amnií, syntetické kryty rôzneho druhu a tiež xenotransplantáty, to sú kryty živočíšneho pôvodu, tie môžu byť aj mrazené.
 
Aké estetické zákroky je možné absolvovať s cieľom korekcie jaziev?
Korekcie jaziev po popálení a tiež jaziev iného pôvodu nemusíme hneď považovať za estetický zákrok, keďže majú svoje odôvodnenie z funkčného aj psychického hľadiska a je potrebné povedať, že z týchto dôvodov sú aj kompletne hradené zdravotnými poisťovňami. 
 
V akom prípade nie je možné stav skorigovať ani estetickými zákrokmi?
Pri  hlbokých a rozsiahlych popáleninách vznikajú pooperačne plošné tuhé mapovité jazvy, ktoré fakticky nie je možné kompletne odstrániť. Vieme dieťaťu pomôcť s odstránením tých jaziev, ktoré bránia pohybu alebo správnemu rastu kĺbov, napríklad na rukách. V minulých rokoch sme takmer každý rok v júni organizovali detský rehabilitačný tábor na Zemplínskej Šírave pre deti po popálení z celého Slovenska, ktorý slúžil na rehabilitáciu aj na psychickú podporu detí aj ich rodičov s podobnou traumou. Na Slovensku chýba platforma určená pre deti, rodičov aj dospelých po termickom úraze, kde by mohli dlhodobo riešiť posthospitalizačnú starostlivosť. 
 
Popíšte prvú pomoc, ktorou aj v domácom prostredí dokážeme pozitívne ovplyvniť prvotný stav popálenia.
Ak to nie je veľký rozsah, najvhodnejšie je namočiť popálenú plochu do studenej vody aspoň na 15 – 20 minút a volať záchranku, ak nevieme sami zabezpečiť transport k nám. Na  väčšiu plochu môžeme položiť mokrý uterák, podáme lieky proti bolesti, ak ich máme doma k dispozícii, pridáme tekutiny a opäť - zavoláme záchranku.

Kedy si dokážeme poradiť aj bez pomoci lekárov a v akom prípade je nevyhnutné vyhľadať vaše špecializované pracovisko?
Ak môžem poradiť, je lepšie prísť raz na naše pracovisko s akútnou popáleninou „zbytočne", než neprísť a potom sa trápiť s jazvami kvôli neodbornému ošetreniu. Ale myslím si, že u detí sa nikto nebude púšťať do liečby popálenín sám, na vlastnú päsť.
 
Čím je Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca špeciálna?
Na našej klinike je špeciálne napríklad to, že bola v roku 1971 prvým pracoviskom v bývalom Československu, ktoré začalo popáleniny liečiť. Založil ho Košičan generálmajor MUDr. Štefan Šimko, CSc., ktorý po promócií na LF v Zürichu začal pracovať počas 2. svetovej vojny v Budapešti, odkiaľ ušiel do Juhoslávie, kde pôsobil ako chirurg v národnooslobodzovacej armáde u Titových partizánov. Po vojne prešiel na Slovensku viacerými vojenskými nemocnicami, medziiným stážoval aj u profesora Buriana na plastike v Prahe a v roku 1969 nastúpil do šačianskej nemocnice, kde založil a vybudoval naše vtedy ešte Centrum pre liečbu popálenín. Využil pritom práve svoje bohaté skúsenosti vojnového chirurga a položil tiež základy medicíny katastrof, ktorá úzko súvisí s popáleninovou medicínou.
 

Späť