Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Lekári Nemocnice AGEL Košice-Šaca členmi zdravotníckeho tímu národného mužstva na futbalových Majstrovstvách sveta

26.6.2023

Súčasťou realizačného tímu na futbalových Majstrovstvách sveta v Argentíne boli aj lekári Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ortopéd MUDr. Ronald Polomský z Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny a fyziater MUDr. Róbert Filep z kliniky liečebnej rehabilitácie. Akú zdravotnú starostlivosť hráčom počas šampionátu poskytovali?

Tohtoročné Majstrovstvá sveta vo futbale v kategórii U-20 sa uskutočnili na prelome mája a júna v štyroch argentínskych mestách - San Juan, Mendoza, La Plata a Santiago del Estero. Slovensko sa na turnaj kvalifikovalo po druhýkrát v histórii. Vzhľadom na vzdialenosť hosťujúcej krajiny vedenie Slovenského futbalového zväzu rozhodlo o potrebe dvoch lekárov pre národné mužstvo a realizačný tím. Lekár Ronald Polomský spolu s ambasádorom slovenskej futbalovej reprezentácie do 20 rokov vycestovali do Argentíny o dva dni skôr, aby zmapovali podmienky s ohľadom na ubytovanie, stravu a možnosti regenerácie hráčov. „Vzhľadom na časový posun a z dôvodu možnej pásmovej choroby, takzvaného jet lag syndrómu, sme absolvovali stretnutie s cieľom čo najlepšie a najrýchlejšie zvládnuť adaptáciu hráčov na miestny čas. Transfer trval celkovo približne 30 hodín, z ktorých 18 strávili hráči vo vzduchu,“ uviedol MUDr. Ronald Polomský z Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Skupinovú fázu futbalisti odohrali v meste San Juan neďaleko Ánd. „Adaptáciu na nové prostredie sme zvládli relatívne rýchlo a dobre. Nevyskytli sa žiadne ťažkosti so spánkom,“ dodáva MUDr. Polomský. „Starostlivosť o hráčov pozostávala z rannej a večernej vizity, kedy sme preverovali aktuálny zdravotný stav hráčov a podávali hlásenie hlavnému trénerovi reprezentácie,“ dopĺňa kolegu MUDr. Róbert Filep z kliniky liečebnej rehabilitácie. „V rámci lekárskeho tímu, ktorého súčasťou boli ešte dvaja maséri a fyzioterapeutka, sme následne navrhovali individuálnu medikamentóznu liečbu, fyzioterapeutické úkony a fyzikálne metódy liečby. Trikrát denne boli hráčom podávané rôznorodé suplementy minerálov, vitamínov a probiotík,“ informuje o rozsahu zdravotnej starostlivosti o reprezentačné mužstvo MUDr. Filep.

V skupinovej fáze sa národný tím stretol s tímom Fidži, Ekvádorom a USA. Napriek jedinej výhre sa slovenským reprezentantom podarilo postúpiť do osemfinále z 3. miesta. V osemfinále si futbalisti zmerali sily s tímom Kolumbie. Zápas prehrali a ich pôsobenie v Argentíne sa tým skončilo. „Počas pobytu v San Juane sme sa stretli s obrovskou podporou a priateľským prístupom miestneho obyvateľstva. Mnoho ľudí sa s nami chcelo fotografovať, stojaci pri cestách nám pri presunoch na tréningy a zápasy mávali. V Argentíne sme sa cítili bezpečne. Po meste sme sa mohli voľne pohybovať, dokonca aj vo večerných hodinách. Je však pravda, že počas presunov nás neustále sprevádzala policajná eskorta spolu s príslušníčkou argentínskej tajnej služby a hotel bol nepretržite strážený,“ uzatvárajú svoju zahraničnú skúsenosť šačianski lekári Ronald Polomský a Róbert Filep.

Späť