Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Všetko, čo je dôležité vedieť o dojčení

1.8.2023

Prečo je dojčenie pre dieťa tak dôležité a čo ovplyvňuje nástup laktácie? Pri príležitosti prebiehajúceho Svetového týždňa dojčenia, odpovedá na najčastejšie otázky vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca PhDr. Ľubomíra Karoľová.

Materské mlieko je svojím zložením unikátne a je prispôsobené potrebám dieťaťa od narodenia, ako aj počas jeho vývoja. V prvom roku života dieťaťa predstavuje tú najlepšiu výživu, chráni ho pred ochoreniami, podporuje imunitný systém dieťaťa. „Materské mlieko má dokonale zastúpené všetky živiny potrebné pre zdravý rast a vývoj bábätka. Pre matku je materské mlieko a dojčenie ideálne, pretože je praktické: materské mlieko je vždy k dispozícii pre dieťa, stále má správnu teplotu, mamička nepotrebuje čas a pomôcky na jeho prípravu, čo je komfortné hlavne v noci, v čase odpočinku alebo pri cestovaní. Uvádza sa, že mamičky, ktoré dojčia svoje deti, sa rýchlejšie dostávajú na svoju pôvodnú hmotnosť pred pôrodom. Dojčenie znižuje riziko rakoviny prsníka a vaječníkov, pozitívne pôsobí aj v oblasti prevencie rozvoja osteoporózy,“ vymenovala výhody PhDr. Ľ. Karoľová, ktorá ďalej poukázala na to, že Svetová zdravotnícka organizácia odporúča 6 mesiacov výlučne dojčiť, do dvoch rokov s primeranou výživou.

„Na podporu laktácie a dojčenia má významný vplyv spoločný pobyt matky a dieťaťa od prvej chvíle po pôrode. Bonding bezprostredne po pôrode výrazne ovplyvňuje podporu citovej väzby a dojčenie. Starostlivosť o novorodenca realizovaná systémom 24-hodinový rooming in podporuje naštartovať proces laktácie, pozitívne vplýva na rozvoj a upevňovanie citovej väzby medzi matkou a dieťaťom. Matka a dieťa prechádzajú po pôrode veľkými zmenami, na ktoré sa musia adaptovať. Pre novorodenca je pôrod obrovskou zmenou prostredia, vnímania, prežívania. Preto potrebuje pocit istoty a bezpečia, ktoré mu poskytuje láska, náruč matky a možnosť dojčenia na požiadanie. Toto obdobie bezprostredne po pôrode ja náročné pre oboch, pre matku a dieťa. Preto potrebujú pomoc a podporu zo strany rodiny a profesionálov,“ priblížila vedúca sestra s tým, že laktačná poradkyňa môže byť pre matku veľkou oporou. Jej úlohou v tíme novorodeneckého oddelenia je pomoc pri dojčení, edukácia matiek. Pomáha matke osvojiť si polohy pri dojčení, ukázať správne priloženie bábätka k prsníku tak, aby bolo dojčenie príjemným, nie bolestivým zážitkom pre matku. Sledovanie novorodenca počas dojčenia, ako sa prisáva k prsníku, sledovanie prejavov hladu u dieťaťa je súčasťou edukácie matky na izbe počas pobytu v nemocnici. Okrem spomínanej návštevy laktačnej sestry priamo na izbe ponúka Nemocnica AGEL Košice-Šaca aj pravidelné edukačné stretnutia s názvom: Psychofyzická príprava na pôrod. Tie sú určené mamičkám, ktoré sa rozhodli rodiť v šačianskom zdravotníckom zariadení. Na posedeniach sa môžu dozvedieť odpovede na všetko, čo ich zaujíma, súčasťou prednášok je, okrem iného, aj téma dojčenia a materského mlieka. Viac sa dozviete prostredníctvom tohto odkazu https://nemocnicakosicesaca.agel.sk/o-nemocnici/na-stiahnutie/psychofyzicka.pdf

„Treba si uvedomiť, že toto obdobie bezprostredne po pôrode je náročné pre matku, pretože prechádza hormonálnymi zmenami, je unavená po pôrode, dieťa sa dožaduje dojčenia na požiadanie, preto potrebuje pomoc a podporu svojho okolia a rodiny. Každá žena počas tehotenstva túži svoje dieťa dojčiť a chce byť tou najlepšou mamou. Nie všetky matky majú ideálny nástup laktácie, neznamená to, že nebudú svoje deti dojčiť. Nástup laktácie ovplyvňuje pohoda matky, zdravotný stav matky a dieťaťa, nerušený kontakt s dieťaťom, časté prikladanie k prsníku. Ak je matka v psychickej pohode, má podporu rodiny, dostatočný príjem tekutín, je na najlepšej ceste k úspešnému dojčeniu,“ uviedla vedúca sestra, ktorá dodala, že: „Každé dieťa a matka sú jedinečné, preto sa nedá určiť jednoznačne dĺžka dojčenia, je individuálna, nie je potrebné ju obmedzovať. Každá matka sa naučí rozpoznať signály svojho dieťaťa, spoznať prejavy hladu u dieťaťa, stimulovať a podporovať ho počas dojčenia. Pretože jedinečnou úlohou matky je zahrnúť svoje dieťa láskou a starostlivosťou. Vzťah matky a dieťaťa po pôrode je jedinečný. Dieťa hľadá a nachádza u matky istotu, bezpečnosť a tú najvhodnejšiu výživu. Nie vždy sa však podarí proces laktácie naštartovať podľa potrieb dieťaťa. Treba ešte raz zdôrazniť, že ak je lekárom indikované  dokrmovanie dieťaťa, je dôležité vysvetliť matke, že je potrebné pokračovať v naštartovaní laktácie a čo je dôležité - nakŕmiť svoje dieťa s láskou a podporovať svojou starostlivosťou rozvoj citovej väzby  a emocionálneho vývoja svojho dieťaťa,“ uviedla na záver PhDr. Ľ. Karoľová.

 

Chcete sa dozvedieť viac?

Mamičky, ktoré sa od 31. 7. 2023 do 4. 8. 2023 chystajú do Nemocnice AGEL Košice-Šaca na tehotenskú poradňu, sa pri príležitosti Svetového týždňa dojčenia môžu prísť porozprávať s vedúcou sestrou novorodeneckého oddelenia PhDr. Ľubomírou Karoľovou, ktorá im zodpovie na všetky otázky týkajúce sa dojčenia bezprostredne po pôrode a taktiež si budú môcť vyskúšať rôzne polohy pri dojčení. Na inštruktáž bude použitá bábika. Stretnutia budú prebiehať v návštevnej miestnosti šestonedelia (3. poschodie) v čase od 11:00 do 12:00 h.

 

Späť