Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca: Bezplatného merania krvného tlaku sa zúčastnili desiatky záujemcov

29.9.2023

Kardiovaskulárne ochorenia (KVO) sú zodpovedné za takmer polovicu všetkých úmrtí nielen v Európe, ale aj na Slovensku. Sú hlavnou príčinou invalidity a zníženej kvality života. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že mierny pokles tlaku krvi, obezity, cholesterolu a používania tabaku by incidenciu kardiovaskulárnych ochorení znížil o viac než polovicu. Keďže 29. septembra si každoročne pripomíname Svetový deň srdca, v Nemocnici AGEL Košice-Šaca dnes prebiehala preventívna kampaň zameraná na odhalenie rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení a meranie krvného tlaku.

Bezplatnej aktivity sa zúčastnili desiatky pacientov a rovnako tak aj zamestnancov. Záujemcovia dostávali okrem informácie, aký majú tlak, aj, v prípade namerania vysokých hodnôt, edukačné brožúry, letáky a poradenstvo, ako majú ďalej postupovať či drobné pozornosti. Prednostka Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Natália Vaňová, PhD., EMBA pripravila pre záujemcov aj krátky anonymný dotazník, ktorý bol zameraný na prieskum vedomostí o spomínanej problematike. Veľký záujem o preventívne meranie krvného tlaku a získania vedomostí o svojom zdravotnom stave vnímajú organizátori pozitívne. „Myslím si, že mnoho ľudí už registruje, že dôslednými pravidelnými lekárskymi prehliadkami, zameranými na srdcovocievny aparát, môžeme zásadným spôsobom znížiť riziko vzniku komplikácií, ako je infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda a iné. Teší nás, že v súčasnej dobe sa mnoho ľudí začalo viac venovať svojmu srdcu, úprave životného štýlu, zmenou spôsobu stravovania a zaradením pohybu do každodenného života,“ vyjadrila sa MUDr. Vaňová, PhD., EMBA, ktorá ďalej dodala, že medzi najčastejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení patria sedavý spôsob života, fajčenie, stres, nadváha, poruchy metabolizmu tukov, inzulínová rezistencia, neliečený vysoký tlak, pohybová inaktivita či nadmerná konzumácia alkoholu.

Jedným z najčastejších rizík kardiovaskulárnej morbidity, mortality a predčasnej smrti je dnes obezita. Pandémia obezity je zodpovedná nielen za zvýšené kardiovaskulárne riziko, stúpajúci výskyt cukrovky 2. typu, ale je aj významným rizikovým faktorom zhubných onkologických ochorení, ktoré sú na druhom mieste v úmrtnosti – hneď za kardiovaskulárnymi príčinami. Odmerať si obvod pása a vydeliť tento údaj výškou môže predstavovať jednoduchý stimul k absolvovaniu preventívnej prehliadky u všeobecného lekára pre dospelých. Kľúčovú úlohu v prevencii KVO má kontinuálna starostlivosť, stratifikácia pacientov do skupín podľa stupňa kardiovaskulárneho rizika. „Každému z nás je jasné, že zdravý životný štýl, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je pravidelná fyzická aktivita a zdravé stravovanie, neprejedanie sa, vyhýbanie sa sladeným nápojom a „fast foodom“, sa pozitívne podpíšu pod naše zdravie a ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Myslieť treba aj na mnohé iné faktory, ktoré sa podpisujú na zdraví srdca, ako napríklad psychosociálne, preto sa nezabúdajme každý deň usmievať, byť spokojný, šťastný, obmedziť stres, dostatočne dlho spávať,“ odporúča prednostka.

 

Späť