Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

10 všeobecných odporúčaní: Ako eliminovať riziko pádu v domácom prostredí?

5.10.2023

Keďže október je Mesiacom úcty k starším, ktorí majú častokrát obmedzenú pohyblivosť, prinášame vám prehľad základných odporúčaní, ktorými sa dajú ovplyvniť vonkajšie rizikové faktory pádu v domácom prostredí. Téme sa venuje vedúca sestra oddelenia dlhodobo chorých Nemocnice AGEL Košice-Šaca Bc. Nikola Turáková, dipl.s.

Cieľom nasledovných odporúčaní je zabezpečiť, aby domácnosť bola bezpečná a bezbariérová. „Odporúčam predovšetkým upraviť prostredie tak, aby sa eliminovali okolité hrozby pre starších. Dôležité je udržiavať poriadok a odstrániť prekážky z prostredia, upevniť neupevnenú podlahovú krytinu a vymeniť klzkú podlahu, zároveň odstrániť kusové koberce, rohožky či prahy. V rámci zníženia rizika zakopnutia je vhodné upevniť káble okolo stien. Odporúčam tiež nekráčať po mokrej, vlhkej podlahe, zabezpečiť dostatočné osvetlenie v obytných priestoroch a na schodoch. Taktiež zabezpečiť aj nočné osvetlenie a pohybový senzor, ošetriť schodisko obojstranne zábradlím a protišmykovou podložkou, okraje označiť farebnou páskou, aby boli jednotlivé schody dobre viditeľné. Netreba zabúdať ani na to, že nábytok má byť pevný a v priestore rozmiestnený tak, aby bol oporou a v prípade nestabilného nábytku či políc je nutné ich upevniť,“ vymenovala vedúca sestra oddelenia dlhodobo chorých s tým, že rovnako potrebné je aj ošetrenie ostrých hrán a rohov chráničmi, úprava nožičiek stoličiek protišmykovými podložkami a primerané nastavenie výšky postele pre pohodlné vstávanie.
 
„Čo sa týka hygieny, v kúpeľni, v sprche i na toalete je vhodné rozmiestniť madlá a protišmykové podložky, sprchovú stoličku a na toaletu vyvýšenie sedadla v prípade, ak je príliš nízke a pacientovi sa ťažko vstáva,“ doplnila Bc. Turáková, dipl.s. s tým, že, okrem toho, je najdôležitejšie predvídať možnosť pádu a nevystavovať sa zbytočne riziku. „Napríklad, poprosiť o pomoc pri činnostiach, ktoré sú rizikové, ako je umývanie okien, zber ovocia zo stromov, zber orechov zo zeme na jeseň, kedy sa seniori predkláňajú. Taktiež je v tomto ročnom období rizikový aj pád seniora na klzkých popadaných listoch.“
 

10 všeobecných odporúčaní:

1. predmety dennej potreby mať na dosah ruky,
2. oblečenie si prichystať k posteli, obliekať sa posediačky,
3. vybrať si pevnú obuv s protišmykovou podrážkou a remienkom okolo členka,
4. kompenzačné pomôcky (okuliare, načúvací aparát) používať, ako Vám predpísal lekár,
5. barle, chodítko, rolátor, invalidný vozík... umiestniť na dosah ruky a udržiavať ich stav, 
6. vyhýbať sa aktivitám, pri ktorých je vysoké riziko pádu, ako napr. lezenie na rebrík, vstávanie na stoličku/stôl...,
7. z ležiacej polohy vstávať pomaly - najprv si sadnúť, počkať pár minút, aby sa vyrovnal tlak krvi,  
8. zabezpečiť SOS náramok alebo telefón na rýchle privolanie pomoci v prípade pádu,
9. dbať na dostatočný pitný režim, vyváženú a pestrú stravu (doplniť vitamín D, C, kalcium na zdravé kosti a svaly, zinok a selén), lieky užívať podľa odporučenia lekára,
10. dopriať si dostatok oddychu a nerušený spánok.
Späť