Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Výsledky výskumu realizovaného v Gastrocentre Nemocnice AGEL Košice-Šaca boli odprezentované aj v Dánsku

6.11.2023

MUDr. Emese Majorová, lekárka z Internej kliniky a Gastrocentra Nemocnice AGEL Košice-Šaca, sa v dňoch 14. – 17. októbra 2023 zúčastnila gastroenterologického kongresu „UEG Week“ v dánskom Copenhagene. Na tomto celoeurópskom podujatí, na ktoré bolo prihlásených viac ako 2 500 odborných prác, aktívne, vo forme posteru, prezentovala výsledky výskumu realizovaného v Gastrocentre, ktorý je zameraný na nálezy baktérií a ich rezistencie na antibiotiká v tráviacom trakte človeka.

Spomínaná vedecká práca je výsledkom spolupráce MUDr. Emese Majorovej, prednostky Internej kliniky MUDr. Natálie Vaňovej, PhD., EMBA, primára Gastrocentra MUDr. Štefana Muchu, lekára MUDr. Martina Vrška a Ing. Jany Krokošovej z oddelenia klinickej mikrobiológie Nemocnice AGEL Zvolen. „Posledné výskumy v odbore gastroenterológia sú zamerané najmä na poznanie mikrobiómu tráviaceho traktu a jeho vzťahu k vzniku rozličných chorôb nielen čreva, ale uvažuje sa aj o vzťahu ku kardiovaskulárnym ochoreniam, karcinómu hrubého čreva, diabetes mellitus. Máme záujem pokračovať v klinickom  výskume, pretože táto téma zaujala odborníkov a myslíme si, že po dlhodobom  vyhodnotení výsledkov bude možná aj jej implementácia do rutinnej praxe,“ vyjadrila sa MUDr. Emese Majorová.

Z pohľadu prednostky Internej kliniky MUDr. Natálie Vaňovej, PhD., EMBA ide o naozaj vynikajúcu odbornú prácu. „Téma črevného mikrobiómu je v súčasnosti veľmi aktuálna, plánujeme pokračovať v tomto výskume a rozširovať ho. S naším  posterom sme zaujali odbornú verejnosť a s touto problematikou plánujeme vystúpiť v nasledujúcom období aj na ďalších medzinárodných kongresoch,“ vyjadrila sa kardiologička Nemocnice AGEL Košice-Šaca. K prezentovanému úspechu srdečne gratulujeme.

 

 

Späť