Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Generálny riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca Pavol Rusnák: „Máme za sebou jeden z najúspešnejších rokov fungovania.“

26.1.2024

Pre generálneho riaditeľa Nemocnice AGEL Košice-Šaca, vynikajúceho lekára a profesionálneho manažéra, MUDr. Pavla Rusnáka, MBA je dôležité, aby popri náročných povinnostiach zostal v kontakte s pacientmi ako anestéziológ. Čas strávený na operačnej sále totiž považuje za víťazstvo, keďže zdravotník hneď vidí efekt svojej práce a na poste riaditeľa sú výsledky častokrát viditeľné až s odstupom mesiacov či rokov. Ako hodnotí uplynulých dvanásť mesiacov a aké výzvy čakajú na šačianske zdravotnícke zariadenie v roku 2024?

Ako vnímate rok 2023 z pohľadu riaditeľa najväčšej nemocnice v sieti zdravotníckych zariadení Skupiny AGEL?

Rok 2023 sa začínal úplne rovnako, ako aj tento. Bol v rúšku neistoty, očakávaní, výziev a zároveň aj plný radosti z toho, že konečne neriešime tragédiu, ktorou sme žili v uplynulých rokoch. Bol to rok, kedy sme mohli naplno rozvíjať oblasť medicíny v intenciách, v ktorých chceme pokračovať aj naďalej. Mohli sme sa venovať pacientom a poskytovaniu zdravotnej starostlivosti lege artis bez výhovoriek, bez obáv z nešťastia COVID-19.

 

V čom bolo uplynulých 12 mesiacov iných v porovnaní s tými v roku 2022?

Po uplynutí prvého polroka sme konečne vedeli, na čom sme, konečne boli jasné zmluvy s poisťovňami a finančné krytie navýšených nákladov na nový platobný automat. Mohli sme sa naplno venovať prípravám na akreditáciu, ktorú sme koncom roka úspešne zvládli a ktorou sa pýšime ako jedna z dvoch nemocníc na Slovensku. Bolo to veľmi náročné, ale zároveň aj poučné obdobie. Človek si uvedomil, čo všetko potrebujeme mať v 21. storočí zabezpečené na to, aby sme poskytovali bezpečnú a najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, ako najlepšia všeobecná nemocnica na Slovensku.

 

Ako ste už spomenuli, Nemocnica AGEL Košice-Šaca sa už po piatykrát stala nemocnicou roka v kategórii všeobecných nemocníc. Čo podľa vás stojí za týmto úspechom?

V poradí už piaty titul Nemocnica roka v kategórii všeobecných nemocníc sme prijali s obrovskou vďakou, pokorou a zodpovednosťou. To, že sa nám podarilo získať prvenstvo v rokoch 2019, 2020, 2021, 2022 a čelnú pozíciu sme udržali aj v roku 2023, je zásluhou všetkých. Som presvedčený, že za týmto výsledkom je vytrvalá práca celého kolektívu. Úspech veľkej inštitúcie totiž záleží od každodenných drobných činností jednotlivcov, ich zodpovednosti a precíznosti, s ktorou k svojej práci pristupujú a nepoľavujú ani v krízových situáciách. Moje uznanie a úprimné poďakovanie patrí každému jednému lekárovi, sestre, sanitárovi, pomocnému personálu a rovnako tak všetkým nezdravotníckym zamestnancom, ktorí sa o tento veľký úspech spoločne pričinili. Rovnako tak by som sa chcel poďakovať aj vedeniu Skupiny AGEL za podporu a rozvoj nášho zdravotníckeho zariadenia. Ocenenie je pre nás obrovskou motiváciou, aby sme plnili naše poslanie  a pomáhali pacientom, ktorí sa na nás s dôverou obracajú, aj naďalej na 100 percent.

 

Ďalším obrovským úspechom bol aj zisk vysoko uznávanej akreditácie kvality a bezpečnosti zdravotníckeho zariadenia SAK, ako to prebiehalo?

Úspešná akreditácia Nemocnice AGEL Košice-Šaca je výsledkom záväzku vedenia spoločnosti zabezpečovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť a snahy o neustále zvyšovanie úrovne poskytovaných služieb. Príprava na akreditáciu spočívala v spracovaní a implementácii požiadaviek rezortných bezpečnostných cieľov a akreditačných štandardov SAK do vnútorných predpisov a riadených dokumentov nemocnice s následnou implementáciou postupov do praxe. Cesta za získaním certifikátu o udelení akreditácie bola náročná a trvala 21 mesiacov. Akreditačný audit bol realizovaný metodikou „stopár", kedy audítori monitorovali cestu pacienta a poskytnutú starostlivosť od jeho príchodu do zdravotníckeho zariadenia až po stanovenie liečby či vyliečenie a všetky s tým súvisiace činnosti. Zavedený systém riadenia kvality prispel k vytvoreniu bezpečného prostredia pre pacientov a zamestnancov zdravotníckeho zaradenia, k skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti profesionálnym tímom zdravotníckych pracovníkov s využitím najmodernejších metód, postupov a technológií, s cieľom zabezpečiť trvalú spokojnosť pacientov.

 

Aké bolo najťažšie a zároveň aj najlepšie rozhodnutie, ktoré ste v roku 2023 museli vykonať?

Najťažšie a najlepšie rozhodnutie bolo podpísanie zmluvy so združenou akreditačnou komisiou a odhodlanie sa k akreditácii. Bolo to v čase, kedy medicína znovu hrala prím na všetkých frontoch spoločenského života, kedy sme si znovu začali vážiť život nielen pohľadom na chorobu, ale aj pohľadom na víťazstvo, ktoré medicína prináša.

 

Stíhali ste sa popri náročnej práci generálneho riaditeľa venovať aj vašej lekárskej odbornosti - anestéziológii? Je ťažké to zosúladiť?

Anestéziológia je nielen najkrajšia, ale spolu s intenzívnou medicínou aj tá najťažšia oblasť. Každý jeden okamih, kedy som mohol ísť na operačnú sálu, som s nadšením prijal. Čas strávený na operačnej sále je časom víťazstva, človek totiž hneď vidí efekt svojej práce. Zatiaľ čo na poste riaditeľa sú tie konkrétne výsledky častokrát viditeľné až s odstupom mesiacov a rokov.

 

Aké výzvy má zdravotnícke zariadenie pred sebou?

Rok 2023 bol jedným z najúspešnejších rokov fungovania našej nemocnice, kedy sa nám podarilo výkonnostne predbehnúť aj dovtedy najúspešnejší rok 2019. Nič to ale nemení na tom, že aj v tomto roku chceme zavádzať nové diagnosticko-terapeutické postupy, umožniť našim zdravotníkom, aby sa vzdelávali nielen na slovenskej, ale aj zahraničnej pôde. Snažíme sa rozvíjať spoluprácu s klinikami po celom svete a konkrétnym príkladom je aj plánované zamestnanie lekára z USA na čiastočný úväzok.  

 

Aký má optimalizácia siete nemocníc (OSN) vplyv na šačianske zdravotnícke zariadenie?

OSN je veľmi dôležitou zmenou, ktorú slovenské zdravotníctvo potrebuje. To, či práve táto forma je tá najsprávnejšia, zistíme až s odstupom niekoľkých rokov. Naše zdravotnícke zariadenie má v tejto chvíli deklarovanú úroveň číslo II s doplnkovými programami, kde je zastrešená komplexná zdravotná starostlivosť. Spolu s partnerstvami, ktoré sme či už podpísali alebo sú v príprave, budeme schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť v nezmenenom rozsahu.

 

Na čo sa v roku 2024 tešíte a čoho sa, naopak, obávate?

Najviac sa teším na to, že konečne dôjde k realizácii našich snov a s najväčšou pravdepodobnosťou začneme kapacitne rozširovať priestory našej nemocnice. Dovolím si tvrdiť, že sme asi jediným zdravotníckym zariadením na Slovensku, ktoré má oveľa viac pacientov, ako by sme kapacitne vedeli zvládnuť. Každý deň sa obávam toho, že nebudeme môcť niekomu poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, a to z rôznych dôvodov. Hlavnou príčinou by mohol byť nedostatok kvalifikovaného zdravotníckeho personálu. Myslím si, že toto by mala byť priorita každého jedného riaditeľa nemocnice, aby nemusel rozmýšľať nad tým, či má sestru, sanitára, lekára, či iného zamestnanca na úseku, kde je nevyhnutne potrebný. Naše zdravotnícke zariadenie, našťastie, v tejto chvíli nepociťuje, až na menšie výnimky, nedostatok personálu. Byť päťkrát najlepšou nemocnicou na Slovensku je výsledkom kvalitnej práce všetkých zamestnancov, a preto sa pýtam, kto by nechcel pracovať v najlepšej nemocnici na Slovensku, kto by nechcel poskytovať najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť a kto by sa nechcel liečiť v takejto špičkovej nemocnici? Myslím si, že odpoveď poznáme všetci a náš ústretový tím je pripravený rozšíriť svoje kolektívy pre každého, kto chce priložiť ruku k tomuto veľkolepému dielu.

 

Aké investície, modernizácie, výstavby či novinky čakajú šačianske zdravotnícke zariadenie v nadchádzajúcom období?

Každý, kto vkročí do našej nemocnice, okamžite cíti atmosféru, ktorá je jedinečná. Nemá možno pocit, že je v nemocnici, ale vidí, že prišiel niekde, kde sa na neho ľudia usmievajú, sú ochotní mu pomôcť a táto výnimočná atmosféra, pevne verím, zostane v našej nemocnici aj naďalej, lebo naše vízie a kroky, ktoré chceme začať realizovať tento rok, k tomu len pomôžu. Aké budú tie kroky? Uvidíte počas roka. Samozrejme, nemožno zabudnúť poďakovať sa spoločnosti AGEL, ktorá nad nami drží ochrannú ruku a veľkoryso nás podporuje vo všetkých našich aktivitách.

 

Prezradíte nám aj niečo zo súkromia? Keď si chcete oddýchnuť od pracovných povinností, akú formu relaxu vyhľadávate?

Som človek, ktorý najväčší relax zažíva v kruhu svojej rodiny, so svojou manželkou a tromi úžasnými deťmi a hoci som sa narodil v zime, paradoxne, milujem leto a aj v zime sa snažím nájsť si kúsok tepla v termálnych vodách či v exotike.

 

Späť