Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca vykonávajú vonkajší obrat plodu: Inovatívny prístup Gynekologicko-pôrodníckej kliniky otvára mamičkám nové možnosti

16.2.2024

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca neustále napreduje, a to aj vďaka jej prednostovi doc. MUDr. Erikovi Dosedlovi, PhD., MBA, ktorý denne zlepšuje zdravotnícke postupy a techniky. Najnovšie sa tak šačianska gynekológia môže pochváliť implementáciou inovatívnych prístupov k vonkajšiemu obratu plodu. Ide o techniku, ktorá je známa svojimi výhodami v optimalizácii polohy plodu pred pôrodom, vďaka čomu sa budúcim mamičkám otvárajú ďalšie možnosti pre ich pôrodný plán.

Pri vonkajšom obrate plodu sa lekár snaží manuálne otočiť plod z polohy koncom panvovým do polohy pozdĺžnej hlavičkou. „Vykonáva sa špeciálnymi manuálnymi technikami cez brucho tehotnej, pričom je dôležitou alternatívou, aby pacientka nerodila plod koncom panvovým. Vaginálny pôrod plodu koncom panvovým je totiž omnoho rizikovejší, ako pôrod hlavičkou. Tento prístup takisto znižuje potrebu cisárskeho rezu, a teda podporuje možnosť prirodzeného pôrodu. Samozrejmosťou je bezpečnosť matky a dieťaťa, ktorá je našou najvyššou prioritou. Každá procedúra vonkajšieho obratu plodu je preto vykonávaná skúsenými odborníkmi, ktorí sú trénovaní v najnovších technikách a postupoch, pričom sa zabezpečuje maximálne pohodlie a bezpečnosť pre matku i plod. Náš tím je zároveň pripravený poskytnúť podporu, poradenstvo a starostlivosť, ktorú potrebuje každá rodička,“ priblížil prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ktorý zároveň vyjadril presvedčenie, že prístup k širokej škále možností pôrodov a odborné vedenie sú kľúčom k empatickej a personalizovanej starostlivosti o matku a dieťa. „Sme hrdí na to, že sme lídrami v inováciách a excelentnosti v poskytovanej starostlivosti so zámerom zabezpečiť najlepšie možné výsledky pre matky a ich novorodencov,“ dodal prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky, v ktorej sa počas uplynulého roka narodilo takmer 1700 bábätiek.

Historický míľnik

Prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA, ako prvý pôrodník v modernej histórii pôrodníctva v Košiciach, vykonal v januári 2024 vonkajší obrat plodu mamičke Janke. Následne sa úspešnosť tejto techniky potvrdila, keďže rodička nemusela absolvovať cisársky rez, ale porodila prirodzenou cestou. „Keď som bola na ultrazvuku, pán prednosta mi vysvetlil, ako si môžem nahmatať hlavičku bábätka, takže som vedela, že tá hlavička je stále hore. Na poradni sa ma spýtal, či by som mala záujem o obrat, keďže som nechcela rodiť cisárskym rezom. Prvé bábätko sa mi narodilo prirodzene a chcela som, aby aj moja druhá dcérka prešla pôrodnými cestami, aj kvôli imunite. S obratom som teda súhlasila a nemusela som sa ani nijako pripravovať, nebolo to vôbec bolestivé. Síce som sa bála, ale prebehlo to nad moje očakávania. Bolo to veľmi rýchle, cítila som iba ten začiatok, ale potom to už išlo ľahko. Do piatich minút bolo hotovo. Následne som zostala v nemocnici jeden deň na pozorovanie,“ zhodnotila svoju skúsenosť s inovatívnou technikou Janka, ktorej sa 12. februára 2024 v Nemocnici AGEL Košice-Šaca narodila krásna Natálka s mierami 50 cm a 3170 gramov. Ako dodala, pôrod bol rýchly, dokonca rýchlejší, ako jej prvý. „Pánovi prednostovi som za túto možnosť veľmi vďačná. Mohla som porodiť prirodzene a po celý čas ma podporoval. Pri ňom som rodila aj prvú dcérku, takže mu dôverujem a verila som mu aj teraz. Bola som nastavená, že to bude dobré,“ doplnila na záver šťastná, teraz už dvojnásobná mamička.

Viac informácií o vonkajšom obrate plodu a iných službách, ktoré klinika ponúka, získate na telefónnom čísle 055/7234212 alebo na webovej stránke nemocnice.

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca LF UPJŠ je vedúcou inštitúciou v oblasti materskej a prenatálnej starostlivosti, ktorá sa zameriava na poskytovanie komplexnej a empatickej podpory pre rodiny počas celého obdobia tehotenstva, pôrodu a po ňom.

 

Späť