Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Hrebeň, masážne lopty, šatkovanie, náparka či bezkáblový monitoring: Budúce mamičky v Nemocnici AGEL Košice-Šaca majú na výber z množstva moderných pôrodných techník a pomôcok

29.2.2024

Začiatkom januára 2024 sa kolektív Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca zúčastnil kurzu Funkční přístupy k porodu pod vedením pôrodnej asistentky Anny Kohutovej a fyzioterapeutky Olgy Gruberovej s cieľom skvalitniť starostlivosť o rodiace ženy. Počas dvojdňovej vzdelávacej aktivity sa naučili, ako využiť aktivitu rodičky a dieťaťa, biomechaniku panvy a gravitáciu v prospech pôrodu.

Školenie absolvovali nielen lekári, ale aj pôrodné asistentky. Zamerali sa napríklad na šatkovanie, výber vhodnej pôrodnej polohy či relaxačných procedúr. Viaceré z pomôcok, s ktorými aktívne pracovali, sú už dlhodobo k dispozícii a samozrejmosťou aj na pôrodnej sále Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Ide napríklad o šatku - pomôcku, ktorá sa využíva na podporu chrbta a brušnej steny počas pôrodu. Techniky, ktoré sa šatkou vykonávajú, pomáhajú zmierniť pôrodné bolesti, ovplyvňujú postavenie tela matky a pomáhajú optimalizovať polohu plodu počas pôrodu. Pri každej z techník je odporúčané riadiť sa pokynmi ošetrujúceho personálu a pri ich realizácií je potrebná účasť druhej osoby (pôrodná asistentka, dula, partner).

V Nemocnici AGEL Košice-Šaca sú pre mamičky k dispozícii aj dva typy lôpt. Napríklad fit lopta -  rehabilitačná a relaxačná pomôcka, ktorá sa využíva počas prvej doby pôrodnej. „Kolísanie alebo hojdanie na tejto pomôcke pri rozbehnutej pôrodnej činnosti, využitím gravitácie, napomáha k tomu, aby sa dieťa dostalo nižšie do pôrodných ciest a tým urýchľuje pôrod. Možná úľava od bolesti pri kontrakciách je vnímaná veľmi individuálne, skôr sa pociťuje úľava od bolesti a diskomfortu chrbta v krížovej oblasti. Okrem fit lopty majú mamičky možnosť využiť aj takzvanú arašidovú loptu, ktorá má ergometrický tvar, využíva sa v momente vyčerpania ženy, kedy je v ľahu na boku. Pomáha rodičke zaujať polohu, pri ktorej dochádza k uvoľneniu kostrče, čím sa otvorí panva a vytvorí sa viac priestoru pre dieťa,“ vyjadrila sa gynekologička MUDr. Sahar Khwaja, ktorá ďalej poukázala aj na dôležitosť polohovania a výberu vhodnej pôrodnej polohy. „Počas celého pôrodu bude rodička vedená a povzbudzovaná pôrodnou asistentkou k zaujatiu rôznych polôh, ktoré sú priaznivými pre lepšiu rotáciu bábätka. Rodičke je umožnená ňou zvolená pôrodná poloha, či už poloha na štyroch, na boku, v podrepe a podobne,“ doplnila lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Okrem vyššie uvedených techník a pomôcok, s ktorými lekári a pôrodné asistentky pracovali na kurze Funkční přístupy k porodu, sú na pôrodnej sále šačianskeho zdravotníckeho zariadenia pre mamičky k dispozícii aj ďalšie možnosti:

Náparka - procedúra, ktorá využíva účinok termoterapie, hydroterapie, fyto a aromaterapie. Pred a počas pôrodu pomáha uvoľňovať svaly panvového dna, môže zlepšovať elasticitu a poddajnosť mäkkých tkanív pôrodných ciest, podporuje ich uvoľnenie, otváranie a zvlhčenie, zmäkčuje hrádzu. Náparku možno využiť u tehotných až po ukončení 38. týždňa tehotenstva. Vtedy je pre ženu aj plod bezpečná. Pred 38. týždňom tehotenstva je náparka kontraindikovaná. Neodporúča sa pre ženy, ktoré majú v oblasti pošvy v tehotenstve kŕčové žily. Využíva sa aj v prípade odtoku plodovej vody. Náparka zjednodušene znamená sedieť nad nádobou s horúcou vodou, ktorej súčasťou sú zväčša určité bylinné zmesi - tie sú pre pacientku a plod bezpečné.

Masážne loptičky - masáž pomáha rodičke počas pôrodu spríjemniť náročné chvíle. Vykonáva sa hlavne v oblasti krížov, čo napomáha uvoľneniu a odpútaniu sa od bolesti. Masáž za pomoci loptičiek môže vykonávať aj sprevádzajúca osoba.

Hrebeň pri pôrode - je akási forma akupresúry. Hrebeň uložíme do dlane tak, aby tlačil na akupresúrne body, čím zmierni bolesť, úzkosť, strach. Veľkým plusom je hlavne odpútanie pozornosti od kontrakčnej bolesti a zameranie sa na pocit bolesti v dlani.

Bezkáblový CTG monitoring - vymoženosťou pôrodnice Nemocnice AGEL Košice-Šaca je bezkáblový CTG monitoring. Rodička má bezkáblové sondy na bruchu od príjmu až po pôrod. Môže sa s nimi samovoľne pohybovať, využívať sprchu, fit loptu, šatkovanie a pod..

Výber pôrodnej asistentky - počas celého pôrodu v Nemocnici AGEL Košice-Šaca môže rodičky po oslovení a vzájomnej dohode sprevádzať nimi vybraná pôrodná asistentka.

Všetky vyššie uvedené výkony budú v priebehu pôrodu konzultované so zdravotníckym personálom a následne realizované po dôkladnom poučení s informovaným súhlasom rodičky. Ak bude nutné vykonať zásah, ktorý v iných polohách neumožňuje prístup zdravotníckemu personálu, z dôvodu nepredpokladaných komplikácií, pôrod sa zrealizuje v najpoužívanejšej polohe na chrbte. Z praktického hľadiska ide o najlepší prístup k rodiacej žene a bábätku.

Späť