Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 objednavanie@nke.agel.sk

O nemocnici

Nemocnica AGEL Košice-Šaca darovala zachovalé lôžka a kreslá: Elektricky polohovateľná posteľ uľahčí opatrovanie chorej Natálky

22.4.2024

Jedenásťročná Natálka z Košíc prišla na svet predčasne. Nedostatočný prísun kyslíka pred narodením spôsobil dievčatku vážne zdravotné komplikácie. Natálkina mama sa o postihnutú dcéru a jej mladšiu sestru stará sama. Vďaka elektricky polohovateľnej posteli od Nemocnice AGEL Košice-Šaca pre ňu bude opatera dcéry odteraz o niečo jednoduchšia.

Natálka sa narodila urgentným cisárskym rezom v 30. týždni tehotenstva, ktoré bolo dovtedy úplne bezproblémové. Bolo šťastím v nešťastí, že pani Natália dostala eklamptický záchvat v dosahu lekárov. Ak by nebola v nemocnici ona ani bábätko by pravdepodobne neprežili. „Žiaľ, placenta už nejakú dobu nefungovala dobre, k Natálke sa preto nedostávala výživa a kyslík. Keď sa v 30. týždni narodila, jej veľkosť zodpovedala 26-týždňovému novorodencovi,“ spomína na pôrod svojej prvorodenej dcéry Košičanka Natália. Lekári museli predčasne narodené dieťatko oživovať. Následne sa dostavilo krvácanie do mozgu 3. stupňa, čo spôsobilo ďalšie nenávratné poškodenie mozgu. Dievčatko strávilo dva mesiace v inkubátore. Podľa slov pani Natálie napriek tomu, že lekári boli s vyjadreniami k zdravotnému stavu jej dcéry do jedného roka opatrní, ona vážnosť následkov tušila už oveľa skôr. Natálka trpí kvadruparézou – najťažšou formou detskej mozgovej obrny a epilepsiou. „Našťastie epileptický záchvat mala za celé tie roky iba dvakrát, pri teplote. Antiepileptiká však berie pravidelne,“ hovorí mama 11-ročnej pacientky, ktorú je potrebné nepretržite opatrovať. Náročnú starostlivosť o dcérku pani Natálii už niekoľko dní uľahčuje elektricky polohovateľná posteľ z Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorú rodina získala prostredníctvom neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život v Bernátovciach. „Našim poslaním je pomáhať, som preto veľmi rád, keď popri starostlivosti o pacientov dokážeme podať pomocnú ruku aj iným spôsobom. Teší ma, že všetky zachovalé lôžka, ktoré sme v našej nemocnici nahradili modernejšími, nachádzajú ďalšie zmysluplné využitie a pomáhajú skvalitňovať životy ľudí, či už v konkrétnych rodinách alebo klientom neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život,“ uviedol generálny riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA. Šačianska nemocnica darovala zariadeniu v Bernátovciach dohromady päť hydraulických postelí s antidekubitnými matracmi, tri kreslá pre kardiakov a elektricky polohovateľnú posteľ s antidekubitným matracom, určenú pre malú Natálku. Prevoz postele a jej vynesenie na 8. poschodie bytového domu zabezpečili bezdomovci z neziskovej organizácie OÁZA – nádej pre nový život spolu so zástupcami z občianskeho združenia Chudobní a deti – Ukrajina.

„Posteľ je úžasná, môžem ju polohovať tak, ako potrebujem,“ teší sa pani Natália. Starostlivosť o dcéru ležiacu na klasickom lôžku v úrovni kolien bola pre ňu fyzicky náročná. Musela sa k nej neustále skláňať a vysoko ju zdvíhať. „S výškovo nastaviteľnou posteľou je to podstatne ľahšie. Keď ideme von, dokážem ju jednoduchšie preložiť do kočiara. Je super, že na posteli môžeme aj komfortne cvičiť. Predtým som si dávala na zem karimatku, ale cvičenie na tvrdej zemi nebolo ideálne ani pre mňa ani pre Natálku. Tým, že je posteľ na kolieskach, posuniem si ju tam, kde potrebujem a všetko vykonávam v komfortnej výške. Všimla som si, že odkedy ju máme je Natálka spokojnejšia a menej nervózna,“ hovorí pani Natália, ktorá zmenu pripisuje tomu, že vo vyvýšenej polohe má dcérka lepší výhľad, čím je viac zapojená do domáceho diania.

Natálka má rada dotyky, vodu, rozprávky a cvičenie, ktoré jej veľmi pomáha. Obľubuje tiež prechádzky a cestovanie v MHD. Cvičenie je pre pacientov s detskou mozgovou obrnou dôležité. Dokážu vďaka nemu robiť veľké fyzické pokroky. „Natálka niekoľkokrát absolvovala špeciálny rehabilitačný pobyt, ktorý jej veľmi pomohol. Dokázala po ňom sedieť bez opory v tureckom sede a udržať predmety v hmate,“ vysvetľuje starostlivá mama. Špecializované cvičenia však nie sú hradené zdravotnou poisťovňou a keďže na nich mama starajúca sa sama o dve deti nemá financie, Natálkin zdravotný stav sa po čase vrátil späť. Aktuálne navštevuje každý deň stacionár v Slovenskom červenom kríži, kde absolvuje rôzne terapie.  

Späť