Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Lucia žila štyri mesiace v strachu, že neprežije pôrod. V Nemocnici AGEL Košice-Šaca zachránili nielen ju, ale aj jej synčeka.

16.5.2024

Keď Lucia odchádzala z morfologického ultrazvuku, celú cestu domov preplakala. Gynekológ jej totiž povedal, že počas tehotenstva môže kedykoľvek vykrvácať a zomrieť. Našťastie, pomoc našla u prednostu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erika Dosedlu, PhD., MBA, vďaka ktorému sa dnes môže tešiť zo zdravého synčeka Samka.

Tretie tehotenstvo mamičky Lucie prebiehalo úplne bez problémov. Až do momentu, keď jej spravili morfologický ultrazvuk. „Absolvovala som ho v 20. týždni tehotenstva (tt). Na vyšetrení som bola aj s 15-ročnou dcérou. Keď ju lekár poslal za dvere, vedela som, že niečo nie je v poriadku. Doslova ma tam pochovali. Lekár mi povedal, že pôrod neprežijem, keďže placenta sa usadila tak, že určite nebudem môcť rodiť prirodzene a pri cisárskom reze môžem masívne vykrvácať a rovno zomrieť. Od lekára som odchádzala vytrasená. Nedokázala som ani šoférovať. Celú cestu som preplakala a rozmýšľala som nad tým, čo budem robiť. Po príchode domov som okamžite išla za mojou gynekologičkou, ktorá mi povedala, že by som mala ísť za tým najlepším lekárom, ktorý to zvládne – za prednostom doc. MUDr. Erikom Dosedlom, PhD., MBA,“ priblížila Lucia, ktorá sa s ním ihneď skontaktovala.

Ako uviedla, prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA ju už pri prvej návšteve upokojil. Dohodli sa, že zostane pod jeho kontrolou, a preto do Nemocnice AGEL Košice-Šaca pravidelne dochádzala z mesta, v ktorom býva. „Termín pôrodu som mala naplánovaný na 22. mája, čo by bol 38. tt. Žiaľ, pre vysoký krvný tlak ma museli už v 34. tt neplánovane hospitalizovať v inej nemocnici na východnom Slovensku. Nakoniec mi ale povedali, že musím ísť na špecializovanú gynekologickú kliniku. Na vyššom pracovisku Gynekologicko-pôrodníckej klinike LF UPJŠ, Nemocnica AGEL Košice-Šaca ma okamžite hospitalizovali a 7. 5. 2024 som podstúpila plánovanú sekciu,“ opísala mamička, ktorá dlhé štyri mesiace žila v strachu. „Každý deň som myslela na to, čo sa stane, keď zomriem. Polovica hlavy mi zošedivela. Doma ma čakali dve staršie deti. Až prednosta Dosedla ma utešil, že síce to bude ťažké, ale zvládneme to. Cesta na zákrok bola najhoršia, ale keď ma doviezli na sálu a videla som svetlá a pána prednostu, už to bolo dobre. Následne som sa prebrala až na izbe. Povedali mi, že Samko sa narodil s 2870 g a 48 cm, dozvedela som sa, že sa im podarilo oddeliť placentu a dokonca mi zostala aj maternica,“ teší sa Lucia, ktorá sa po pôrode cítila veľmi dobre. Rekonvalescenciu zvládla dokonca ešte lepšie, ako pri predchádzajúcich dvoch sekciách. „Je to super pocit, keď viete, že sa o vás niekto dokáže postarať a dá vám nádej, že všetko bude v poriadku, že nezomriem. V Nemocnici AGEL Košice-Šaca je aj skvelý tím sestier, aj sanitárky sú perfektné. Pán docent Dosedla by sa mohol naklonovať. Rozpráva tak pekne, že naozaj máte pocit, že všetko bude dobré. Klobúk dole. Je to človek s veľkým srdcom, vidieť, že ho práca baví. Všetkým ešte raz veľmi pekne ďakujem,“ dodala na záver šťastná mamička.  

 

Vyjadrenie prednostu Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erika Dosedlu, PhD., MBA  

Pri prvej návšteve pacientky sme pacientku ju poučili o jej diagnóze (placenta praevia accreta), ako aj o prognóze komplikácií spojených s patologicky implantovanou placentou. Na ultrazvukovom vyšetrení placenta nevykazovala známky prerastania cez celú stenu maternice s inváziou do močového mechúra. Napriek tomu išlo o vážny stav nízko lokalizovanej placenty s vrastaním do dolného segmentu svaloviny maternice. Pacientku sme následne poučili o možnostiach liečby tejto komplikácie tehotnosti, keďže máme s uvedenými komplikáciami pomerne bohaté skúsenosti. Operačné ukončenie tehotnosti sme naplánovali tak, aby bol k dispozícii skúsený gynekologický operačný tím. Komunikovali sme aj s cievnymi chirurgami z Kardiocentra AGEL Košice-Šaca, a.s., ktorí boli pripravení s nami v prípade potreby spolupracovať. Operačný výkon prebehol štandardne, s primeranou krvnou stratou, pričom sme zachovali reprodukčné zdravie rodičky.

Späť