Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Lekári Gynekologicko-pôrodníckej kliniky zaujali auditórium odborného kongresu. Prednášali o raritných problematikách, najnovších poznatkoch, diagnostických markeroch i ochoreniach v gravidite.

29.5.2024

Pred pár dňami (16. – 18. 05. 2024) sa v Bratislave uskutočnil už XXX. Kongres Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti, na ktorom mala svoje zastúpenie aj Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Lekári šačianskeho zdravotníckeho zariadenia svojimi príspevkami potvrdili svoje relevantné miesto v odbornej spoločnosti.

Počas bohatého programu kongresu mali gynekológovia a pôrodníci možnosť vypočuť si odborné prednášky z viacerých oblastí gynekológie a pôrodníctva. Na odbornom podujatí prednášali mienkotvorné osobnosti zo Slovenska a Českej Republiky a špeciálnym zahraničným hosťom bol Gaby Moawad, MD, ktorý počas sekcie Live Surgery vykonával roboticky asistovanú operáciu hlbokoinfiltrujúcej endometriózy v Banskej Bystrici v priamom prenose do kongresovej sály.

Aj zástupcovia Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca mali aktívne vystúpenia. V bloku prednášok venovanom perinatológii, ktorému predsedal aj prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla PhD., MBA, vystúpila MUDr. Zuzana Ballová s príspevkom na tému Abnormálne invazívna placenta - aktuálna výzva v pôrodníctve, v ktorej sa venovala tejto raritnej, ale o to náročnejšej problematike, ktorá je jednou z hlavných príčin závažnej materskej morbidity a mortality. Upriamila pozornosť na nutnosť edukácie a šírenie povedomia a v neposlednom rade predstavila typické ultrasonografické znaky. MUDr. Zuzana Turcsányiová prezentovala výsledky štúdie realizovanej na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá sa zameriavala na štúdium vplyvu spôsobu pôrodu na epigenetické zmeny u novorodencov a predstavila najnovšie poznatky. Štúdia skúmala spektrum epigenetických zmien v závislosti od spôsobu pôrodu - vaginálny pôrod vs. pôrod cisárskym rezom. Téma zaujala auditórium a bola predmetom bohatej diskusie. Prednosta doc. MUDr. Erik Dosedla PhD., MBA predniesol vyžiadanú prednášku o globálnom medicínskom probléme - preeklampsii, hypertenzom ochorení v gravidite, ktoré je v súčasnosti často sa vyskytujúce a je dôležité stratifikovať riziko a poskytnúť pacientkam adekvátnu diagnostiku, profylaxiu a manažment. Detailne sa venoval novým diagnostickým markerom - pomeru antiangiogénnych a angiogénnych faktorov, ktoré majú prediktívnu hodnotu pri placentárnej insuficiencii a sú využiteľné aj pri iných tehotenských komplikáciách. Docent je autorom odporučeného postupu pre hypertenzné ochorenia v gravidite a ako prvý na Slovensku zaviedol do praxe, práve na klinike v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, toto špeciálne vyšetrenie. Vo svojom druhom príspevku doc. Dosedla predniesol prednášku venujúcu sa prepadu pôrodnosti na Slovensku, ktorá zaujala prítomných poslucháčov, nakoľko sme za posledné dva roky skutočne zaznamenali najnižšiu natalitu za posledných 100 rokov.

Počas druhého kongresového dňa, v bloku venovanom aktuálnym otázkam gynekológie, docent Dosedla prezentoval pomerne kontroverznú tému domácich pôrodov, priblížil ich úskalia a komplikácie so zreteľom na legislatívu na Slovensku v porovnaní s krajinami Európskej únie. Táto téma uzatvorila odborný program, ale významne zaujala auditórium.

Počas odborného programu prebiehala aj celodenná prezentácia e-posterov. V tejto kategórii mala Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca až trojnásobné zastúpenie na témy: In vitro 3D model ľudského trofoblastu, Prístup k bezpečným a zákonným možnostiam prerušenia tehotenstva v Európe a poster s názvom Prenatálna diagnostika Milroyovho syndrómu. Prvý menovaný zaujal porotu natoľko, že bol ocenený vecnou cenou. MUDr. Petra Gašparová si počas galavečera prevzala cenu za 2. miesto v kategórii e-posterov a zožala veľký potlesk.

Týmito nemalými úspechmi a aktívnou účasťou dokázali zástupcovia Nemocnice AGEL Košice-Šaca, že Gynekologicko-pôrodnícka klinika a jej lekári pod vedením prednostu doc. MUDr. Erika Dosedlu PhD., MBA majú svoje relevantné miesto v odbornej spoločnosti a majú čím prispieť do odbornej diskusie. Už teraz sa pripravujú na ďalší ročník, ktorý sa bude konať v máji roku 2025 v Košiciach.

 

 

Späť