Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Ortopédi Nemocnice AGEL Košice-Šaca prichádzajú s unikátnou novinkou: Umelý kĺb zápästia zbaví bolestí a zachová jeho plnú hybnosť

17.6.2024

Pacienti s chronickými bolesťami zápästia, s poúrazovou artrózou či deštrukciou zápästia pri reumatoidnej artritíde majú jedinečnú možnosť, ako svoj problém vyriešiť. Pre zmiernenie bolestí a zlepšenie stavu už viac nemusia akceptovať čiastočné alebo úplné obmedzenie hybnosti v zápästí. V Nemocnici AGEL Košice-Šaca dokážu vďaka novej špeciálnej operačnej metóde poskytnúť úplne všetky moderné možnosti pri riešení poúrazových a degeneratívnych stavov na zápästí, a to prostredníctvom umelého kĺbu, ktorý zbaví pacientov bolestí pri zachovaní plného rozsahu hybnosti zápästia. Téme sa venuje MUDr. Tomáš Ševčík, MPH, primár Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

V čom je táto operácia unikátna? Aký je jej oficiálny názov?

Ide o umelý  kĺb - endoprotézu zápästia. Unikátna je hlavne v tom, že až doteraz nebola na Slovensku takáto protéza registrovaná a nemohli sme ju našim pacientom, ako možnosť riešenia ich ťažkostí, ani  ponúknuť.

Ako sa počas nej postupuje?

Klasicky, ako pri väčšine rekonštrukčných výkonoch na zápästí, sa vykonáva rez na zadnej strane zápästia, cca 8 – 10 centimetrov dlhý. Otvorí sa kĺbne púzdro, odstránia sa poškodené kĺbne plochy, narovná sa prípadná deformita a osadí sa implantát. Princíp je veľmi podobný, ako pri iných umelých kĺboch, napríklad pri bedre. 

Aké komponenty počas zákroku využívate?

Komponenty sú titánové a majú špeciálny nástrek na povrchu, pre lepšie vrastenie do kosti.  

Kedy bola vykonaná prvá operácia? Ako prebiehala?

Prvé dve operácie prebehli na našom pracovisku, na Klinike muskoloskeletálnej a športovej  medicíny v Nemocnici AGEL Košice – Šaca 3. 6. 2024. Priebeh bol hladký a obe pacientky sa už tešia z nových zápästí.

Doposiaľ ste jediná klinika na Slovensku, ktorá môže tento typ operácie vykonávať?

Áno, aktuálne sme jediné pracovisko, ktoré môže daný typ operácie na Slovensku realizovať. Je to podmienené firmou, ktorá tieto implantáty vyrába. Ide o švédsku spoločnosť, ktorá podmieňuje realizáciu operácie daným lekárom až po absolvovaní špeciálneho operačného kadaverózneho kurzu v jej centrále v Linkopingu. Je predpoklad, že časom pribudne na Slovensku ešte jedno pracovisko, ktoré bude daný výkon realizovať.    

V čom sa nová metóda líši od tej predchádzajúcej?

Doteraz sme našim pacientom pri rôznych poškodeniach zápästia, či už opotrebením po úrazoch alebo pri reumatoidnej artritíde, vedeli ponúknuť len čiastočné alebo úplné znehybnenie zápästia. To znamená, že pacienti pre zmiernenie bolestí a zlepšenie stavu museli akceptovať čiastočné alebo úplné obmedzenie hybnosti v zápästí. To už teraz neplatí. Umelý kĺb pacientov zbaví bolestí pri zachovaní plného rozsahu hybnosti zápästia.

Popíšete nám benefity, ktoré nový typ operácie prináša pacientom?

Benefitmi sú zlepšenie rozsahu pohybu, bezbolestný pohyb v zápästí, zachovanie svalovej sily v ruke. Ide o výnimočný výkon, ktorým sme sa konečne zaradili k ostatným krajinám Európy a vieme našim pacientom poskytnúť aktuálne úplne všetky moderné možnosti pri riešení poúrazových a degeneratívnych stavov na zápästí.

Ako dlho operácia trvá?

Štandardne výkon trvá 60 – 80 minút.

Ako vyzerá následná rekonvalescencia?

Pooperačne má pacient 6 týždňov zápästie v sadrovej dlahe. Následne sa začína s rehabilitačnou liečbou. Tá by mala optimálne trvať cca 6 – 8 týždňov. Čiže celková doba rekonvalescencie sú 3 mesiace.

Ide o výkon hradený poisťovňou?

Áno, výkon je plne hradený z verejného zdravotného poistenia.

Kto je naň indikovaný?

Indikovaní na tento výkon sú pacienti s chronickými bolesťami zápästia, kde sú už prítomné degeneratívne zmeny zápästia a deformita. Najčastejšie ide teda o pacientov s poúrazovou artrózou zápästia a pacientov s deštrukciou zápästia pri reumatoidnej artritíde.  

Ako často sa vykonáva?

Predpoklad je 15 – 20 realizovaných operácií ročne na našom pracovisku.

Späť