Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Účinná prevencia ochorení pečene: Elastografia zachytí jej zmeny už v počiatočnom štádiu

15.7.2024

Cirhóza pečene postihuje mnoho Slovákov, ktorí o svojej chorobe kvôli jej bezpríznakovosti nevedia. Ak sa nepodchytí včas, môže viesť k poškodeniu ďalších orgánov a zvýšiť riziko vážnych zdravotných komplikácií. Účinnú prevenciu voči ochoreniu predstavuje elastografia - rýchle, nebolestivé vyšetrenie, ktoré odhalí akékoľvek zmeny na pečeni hneď na začiatku. O možnostiach preventívneho skríningového vyšetrenia hovorí lekár Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Martin Vrško, PhD.

Ochorenia pečene sú v počiatočnom štádiu bezpríznakové. Medzi najčastejšie z nich patria nealkoholová tuková choroba pečene asociovaná s metabolickým syndrómom a obezitou, alkoholové poškodenie pečene a vírusové hepatitídy. „Ich nebezpečenstvo spočíva v tom, že okrem poškodenia samotnej pečene vedú aj k postihnutiu ďalších orgánov a systémov. Najmä kardiovaskulárneho, čo predstavuje zvýšené riziko vzniku infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody,“ uvádza MUDr. Martin Vrško, PhD. z Internej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Pokročilé štádium postihnutia pečene – cirhóza, sa vo veľkej miere vyskytuje aj u nás, pričom v počte úmrtí na toto ochorenie sa Slovensko v rámci Európy nachádza na štvrtom mieste. „Predstupne ochorenia, ako aj samotná cirhóza, spravidla vo svojom počiatku nemajú žiadne klinické prejavy. Fakt, že pacientom nespôsobuje žiadne ťažkosti, robí toto ochorenie ešte zákernejším,“ upozorňuje na prejavy cirhózy až v pokročilom štádiu internista. Identifikovať tieto štádiá umožňuje elastografické vyšetrenie pečene. Ide o nebolestivé, rýchle (10 – 15 minútové) ultrazvukové vyšetrenie, ktorým sa zisťuje množstvo väziva v pečeni súvisiace so stupňom jej poškodenia až po cirhózu. Na základe výsledku a ďalších rizikových faktorov lekár odporučí pacientovi preventívne opatrenia, ktoré predídu vzniku ochorenia, a v prípade detekcie už existujúcej cirhózy mu navrhne liečbu.

Nakoľko vyšetrenie nie je uhrádzané z verejného zdravotného poistenia, spoplatňuje sa sumou 20 Eur. Cena zahŕňa elastografické vyšetrenie pečene a konzultáciu výsledku s lekárom.

Na elastografické vyšetrenie pečene v Nemocnici AGEL Košice-Šaca je možné objednať sa prostredníctvom Call centra na telefónnom čísle 055/7234 333 alebo v rámci komplexnej preventívnej prehliadky programu „Exkluzivita“. Od 12. augusta 2024 bude vyšetrenie realizované každú stredu v čase 13.20, 13.50 a 14.20 hod. Pred vyšetrením je potrebné dodržať lačnenie minimálne po dobu štyroch hodín.  

 

Späť