Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Kajakár Adam Botek absolvoval v Nemocnici AGEL Košice-Šaca operáciu zápästia

18.7.2024

Jeden z najlepších slovenských kajakárov na hladkej vode Adam Botek podstúpil v Nemocnici AGEL Košice-Šaca operáciu ľavého zápästia. Zákrok absolvoval v celkovej anestézii 8. júla a po takmer 10. dňoch sa do zdravotníckeho zariadenia vrátil na kontrolu. Čo ho teraz čaká?

Ako sa vyjadril bronzový medailista z olympijského Tokia v štvorkajaku, k úrazu, ktorý ho napokon dostal až na operačnú sálu, prišiel počas posilňovania. „Na tréningu som urobil zlý pohyb a natiahol som si ruku. Odvtedy som mal bolesti. Tie sa vystupňovali na sústredení, na ktorom som spadol priamo na ruku. Najprv som sa situáciu snažil riešiť injekciami, ale tie zaberali len čiastočne a bolesti neutíchali. Prostredníctvom trénera sa mi podarilo nakontaktovať na MUDr. Tomáša Ševčíka, MPH, s ktorým som konzultoval môj zdravotný stav. Povedal mi, že operáciu ľavého zápästia musím absolvovať na 95 percent a pravé je nateraz ešte otázne,“ zaspomínal si Botek, ktorý nevyhnutný zákrok podstúpil v Nemocnici AGEL Košice-Šaca začiatkom júla.

Keď po 9. dňoch prišiel do Šport-artro centra šačianskeho zdravotníckeho zariadenia na preväz, prezradil, že nielen krátko po zákroku, ale aj teraz sa cíti dobre. „Na začiatku som sa bál anestézie, ale všetko dobre dopadlo. Nemal som bolesti a nemám ich ani v súčasnosti. Som rád, že som sa dostal k špecialistovi na ruky, k pánovi primárovi Ševčíkovi. Po operácii ma čaká 8-týždňová rekonvalescencia a následná rehabilitácia. Chcel by som začať cvičiť čím skôr, aby som sa mohol čo najrýchlejšie dostať späť do formy a k tréningom. Čaká na mňa zimná príprava, na ďalší rok sezóna, svetové a kvalifikačné poháre a Majstrovská Európy, na ktoré sa chcem pripraviť. Toto je môj cieľ,“ dodal 27-ročný kajakár, ktorý sa netajil tým, že ak by mal niekedy podstúpiť ďalšiu operáciu, tak jedine v Nemocnici AGEL Košice-Šaca, kde bol nadmieru spokojný a, ako sa vyjadril, ortopédiu v Šaci aj primára Ševčíka bude odporúčať aj svojim kolegom.

O zákroku

„Adam utrpel pri úraze poškodenie špecifickej štruktúry v zápästí - disku. Je to štruktúra podobná menisku v kolene, ktorá nám pomáha v zabezpečení stability zápästia a v tlmení nárazov na kosti v zápästí. Po našom vyšetrení bolo jasné, že bude potrebný operačný zákrok. Keďže v tom čase mal Adam ešte šancu na kvalifikáciu na OH 2024 v Paríži, zlepšili sme mu dočasne stav zápästia injekciami a rehabilitáciou. Následne mohol absolvovať zvyšné kvalifikačné preteky a keďže sa mu, žiaľ, nepodarilo na tohtoročnú olympiádu postúpiť, kontaktoval ma, že máme priestor zápästie vyriešiť definitívne. Vykonali sme artroskopickú operáciu zápästia, pri ktorej sme Adamovi odtrhnutý diskus prišili späť na miesto úponu na lakťovej kosti. Aktuálne bude mať 8 týždňov zápästie v sadrovej dlahe a čaká ho rehabilitačná liečba. Ak všetko pôjde podľa predpokladov, Adam by mal stihnúť kompletnú zimnú prípravu a verím, že ho čaká úspešná budúca sezóna,“ vyjadril sa primár Jednodňovej zdravotnej starostlivosti Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Tomáš Ševčík, MPH.  

Späť