Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Unikátny zákrok na východnom Slovensku: V Nemocnici AGEL Košice-Šaca vykonali totálnu robotickú hysterektómiu

11.9.2024

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca úspešne zaviedla robotickú chirurgiu v gynekológii, vďaka čomu sa stala lídrom v oblasti inovatívnej starostlivosti o pacientky. Prvá totálna robotická hysterektómia (vybratie maternice) bola na východnom Slovensku realizovaná v šačianskom zdravotníckom zariadení 10. septembra 2024. Zákrok viedol prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD., MBA.

Priblížite nám, ako prebieha tento typ operácie?

Robotická hysterektómia je moderná chirurgická operácia, pri ktorej sa odstraňuje chorá maternica pomocou robotického systému. Tento typ operácie je minimálne invazívny, čo znamená, že sa vykonáva cez malé rezy (8 mm), umožňuje chirurgom pracovať s maximálnou precíznosťou vďaka pokročilým technológiám, ktoré poskytujú trojrozmerný obraz s vysokým rozlíšením a jemné ovládanie nástrojov.

Ako hodnotíte tento technologický pokrok?

Umožňuje presnejšie a minimálne invazívne chirurgické operácie, ktoré vedú k rýchlejšiemu zotaveniu a zníženému riziku komplikácií, čo následne zlepšuje komfort, bezpečnosť a kvalitu života po operácii. Robotické systémy umožňujú chirurgom vykonávať operácie s mimoriadne vysokou presnosťou, ktorá presahuje schopnosti ľudských rúk. To je obzvlášť dôležité pri jemných a zložitých zákrokoch, ako sú tie v gynekológii. Je nutné povedať, že 1 robotický systém by mal byť dostupný pre pol milióna obyvateľov.

Aké sú hlavné pozitíva nového spôsobu operácie hysterektómie – pomocou robotickej chirurgie?

Sú to menšie rezy, vyššia presnosť, kratší čas zotavenia, menej bolesti, nižšia strata krvi, lepšie kozmetické výsledky či kratší pobyt v nemocnici.

V čom je najpodstatnejší rozdiel, keď sa porovnáva robotická hysterektómia s klasickou hysterektómiou?

Najpodstatnejší rozdiel medzi robotickou hysterektómiou a klasickou (otvorenou) hysterektómiou spočíva v spôsobe vykonania zákroku, invazivite a následnej rekonvalescencii. 

Kto môže v Nemocnici AGEL Košice-Šaca viesť takýto typ operácií?

V súčasnosti tento typ operácie vykonávam ja, keďže som absolvoval dlhodobé školenie a záverečnú certifikáciu vo Švédsku na jednej z najprestížnejších lekárskych fakúlt na svete Karolinska Institutet v Štokholme. Certifikácie sa ako asistent zúčastnil aj MUDr. Juraj Gimera, ktorý bude budúci rok takisto vyškolený za konzolového chirurga a bude môcť samostatne vykonávať robotické operácie. V tíme robotickej gynekologickej operatívy je začlenená ako asistent MUDr. Zuzana Ballová, ktorej zahrnutie do tímu predstavuje dôležitý krok k posilneniu ženskej odbornej prítomnosti v chirurgii.

Aké školenie a prípravy ste museli absolvovať, aby ste mohli využívať robotickú chirurgiu?

Každý chirurg, ktorý chce vykonávať robotické operácie, musí najprv absolvovať štandardné lekárske vzdelanie a špecializovaný tréning v oblasti chirurgie, napríklad v gynekológii. Následne môže byť zaradený na špeciálne školenie v robotickej chirurgii, ktoré zahŕňa teoretické vzdelávanie, praktický tréning na simulátoroch, certifikáciu na vykonávanie roboticky asistovaných operácií a neustále vzdelávanie, keďže technológie v oblasti robotickej chirurgie sa vyvíjajú, chirurgovia sa musia pravidelne zúčastňovať na aktualizačných kurzoch a školeniach, aby boli informovaní o najnovších postupoch a inováciách.

Čo všetko musí zvládať operatér?

Operatér, ktorý vykonáva robotickú hysterektómiu, musí zvládnuť niekoľko zložitých zručností a schopností. Zatiaľ čo roboticky asistovaná chirurgia poskytuje technologickú podporu, operatér stále hrá kľúčovú rolu. Musí mať technické zručnosti a byť odborníkom na používanie robotického systému. To zahŕňa precízne ovládanie robotických nástrojov a ich pohybov pomocou ovládacieho panelu. Schopnosť pracovať s 3D zobrazením a jemne manipulovať nástrojmi na diaľku je kľúčová. Dôležitá je aj koordinácia očí a rúk, aj keď operatér nekoná priamo rukami v tele pacienta, musí koordinovať svoje pohyby s tým, čo vidí na obrazovke a ovládať robotické ramená s absolútnou presnosťou. Taktiež musí mať pokročilé anatomické znalosti, keďže robotická hysterektómia zahŕňa prácu v tesnej blízkosti dôležitých štruktúr, ako sú močovody, močový mechúr a cievy. Operatér musí dokonale rozumieť anatómii, aby predišiel poškodeniu okolitých tkanív a orgánov. Dôležitá je aj fyzická a mentálna výdrž. Robotické operácie môžu trvať dlhé hodiny a vyžadujú od operatéra vysokú úroveň koncentrácie. Operatér musí byť schopný udržať pozornosť a precíznosť po celú dobu operácie, ktorá môže byť vyčerpávajúca.

Na aký typ zákrokov je robotická chirurgia vhodná?

V gynekológii ide najmä o  operácie, akými sú hysterektómia, čiže odstránenie maternice, najmä v prípadoch komplikovaných alebo v prípade opakovaných operácií. Ďalej myomektómia, teda odstránenie myómov (benígnych nádorov maternice), ktoré môže byť náročné kvôli ich veľkosti alebo umiestneniu. A endometrióza, liečba ťažkých prípadov endometriózy, kde je potrebná presnosť pri odstraňovaní abnormálneho tkaniva.

Plánujete postupne rozširovať spektrum roboticky asistovaných operácií?

Áno, plánujeme v súlade s certifikačným procesom pokračovať s urogynekologickými a onkogynekologickými operáciami.

Budú si pacientky za tento typ operácie priplácať?

Nie, robotická chirurgia je hradená z  verejného zdravotného poistenia, pokiaľ sú operácie schválené na základe lekárskej indikácie.

Existujú aj typy pacientiek, ktoré nie sú vhodné na robotickú gynekologickú operáciu?

Vhodnosť pre tento typ zákroku závisí od viacerých faktorov, vrátane zdravotného stavu, anatomických obmedzení a konkrétnej diagnózy pacientky. 

Koľko robotických operácií plánujete vykonať ročne na GPK?

V prvom roku plánujeme vykonať 50 operácií.

 

Nemocnica AGEL Košice-Šaca plánuje robotickú operatívu rozširovať

„Nemocnica AGEL Košice-Šaca bola piatykrát po sebe ocenená titulom najlepšia všeobecná nemocnica podľa hodnotenia INEKO, a preto som nesmierne rád, že vďaka spoločnosti AGEL vlastníme jedinečný robotický systém da Vinci, ktorý nám umožňuje napĺňať jedno z hlavných poslaní, prečo sme tou najlepšou nemocnicou, a to je bezpečnosť a komfort pacienta pri správne poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Vzhľadom k týmto atribútom sme neváhali a určili sme robotické tímy nielen na Gynekologicko-pôrodníckej klinike, ale aj na ďalších pracoviskách a vo veľmi krátkej dobe budeme pokračovať v realizovaní týchto bezpečných operačných výkonov aj na iných klinikách. Moje veľké poďakovanie patrí nielen našim operačným tímom, ale aj hlavnej sestre Operačného centra a nesmieme zabudnúť poďakovať aj anestéziológom či ostatnému zdravotníckemu aj nezdravotníckemu personálu. Som hrdý na to, že v pomerne krátkom čase sme mohli začať s touto inovatívnou metódou a pevne verím, že naši pacienti budú radi navštevovať naše zdravotnícke zariadenie, a to aj preto, že dokážeme takýmto spôsobom prinavracať zdravie a zároveň pevne verím, že v dobe, kedy poslanie chirurga-operatéra nie je až tak vyhľadávaným, práve touto modernou metodikou prilákame aj ďalších kolegov na naše kliniky či oddelenia,“ vyjadril sa generálny riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA.

 

Späť