Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Všetko o pôrode v najlepšej všeobecnej nemocnici: Bezpečnosť matky a dieťaťa na prvom mieste

9.10.2024

Čakáte bábätko a zvažujete výber pôrodnice? Poradíme vám, na čo sa pri rozhodovaní zamerať. Lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Petra Gašparová informuje o komplexnej zdravotnej starostlivosti o mamičku a dieťa počas tehotenstva, pôrodu aj v popôrodnom období.

Narodenie dieťaťa je neopakovateľným momentom, na ktorý sa väčšina budúcich rodičov zodpovedne pripravuje. Predpôrodné obdobie i samotný pôrod môžu byť náročné. Aby bol príchod nového člena rodiny tou najkrajšou spomienkou, je dôležité vybrať si pre tento významný životný krok spoľahlivého partnera v podobe kvalitného zdravotníckeho zariadenia. Na čo sa pri výbere pôrodnice zamerať? Do úvahy je potrebné brať vzdialenosť zariadenia od bydliska, úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti, vybavenie a služby, ktoré pôrodnica poskytuje.

Nemocnica AGEL Košice-Šaca zabezpečuje komplexnú zdravotnú starostlivosť pacientkam v období tehotenstva, predpôrodného obdobia, počas pôrodu aj bezprostredne po pôrode. „Bezpečnosť matky a dieťaťa je pre nás prvoradá. Záleží nám na tom, aby skúsenosť mamičiek s našou pôrodnicou bola pre nich tým najlepším zážitkom. Profesionálnu zdravotnú starostlivosť preto dopĺňame o empatický a individuálny prístup. Pacientky majú možnosť absolvovať u nás prípravu na pôrod, konzultovať svoj osobný pôrodný plán, vybrať si konkrétneho lekára a pôrodnú asistentku, či využiť množstvo ďalších nadštandardných služieb,“ uvádza lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UPJŠ LF a Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Petra Gašparová. Klinika poskytuje maternofetálnu medicínu na aktuálnej vedeckej úrovni. „Realizujeme superkonziliárnu prenatálnu diagnostiku a vďaka pokročilým liečebno-preventívnym metódam sa úspešne staráme o tehotné pacientky s rôznorodými ochoreniami,“ dopĺňa gynekologička.

Mamičky, ktoré sa rozhodnú pre pôrod v šačianskej nemocnici, sa môžu na prvé vyšetrenie objednať v 36. týždni gravidity v tehotenskej ambulancii. Nemocnica je k dispozícii aj mamičkám, ktoré absolvovali prenatálne poradne v iných zdravotníckych zariadeniach, pričom registrácia pred pôrodom nie je potrebná. V rámci ambulantnej starostlivosti o pacientky je sledovaný priebeh tehotenstva, monitorovaný vývoj plodu a realizované sú všetky potrebné vyšetrenia.

Predpôrodná príprava

Súčasťou prenatálnej starostlivosti o tehotné sú pravidelné predpôrodné kurzy, ktoré môžu absolvovať budúce mamičky, aby sa na príchod bábätka pripravili. „Dozvedia sa na nich o psychických a fyzických zmenách ženy v období tehotenstva, vhodných pohybových aktivitách, príprave hrádze na pôrod, či nácviku efektívneho dýchania počas pôrodu,“ menuje okruh tém MUDr. Gašparová. Ako ďalej informuje, mamičky v rámci troch sedení získajú informácie o spontánnom pôrode a cisárskom reze, aj možnosť prezrieť si priestory pôrodnice. Naučia sa základy starostlivosti o novorodenca a dozvedia sa o výžive v období šestonedelia i dojčení.  

Pôrod

Pôrodné sály pozostávajú z miestnosti prvej doby pôrodnej, kde prebieha príprava rodičky na pôrod a samotných pôrodných sál. K dispozícii sú štandardné pôrodné boxy, ako aj nadštandardná pôrodná sála s polohovateľným pôrodným lôžkom a klimatizáciou. Rodička si v priebehu prvej doby pôrodnej môže zvoliť polohu, ktorá jej najviac vyhovuje - poležiačky, v sede alebo na FIT lopte. Pri pôrode ju môže sprevádzať manžel alebo iná blízka osoba. „Prítomnosť otca počas spontánneho pôrodu je v pôrodniciach samozrejmosťou, nakoľko partner je pre rodiacu mamičku psychickou oporou a dodáva jej pocit istoty. Novinkou v rámci našej kliniky je, že túto možnosť už majú aj oteckovia, ktorých partnerky rodia cisárskym rezom,“ informuje doktorka Gašparová. Lekári a pôrodné asistentky šačianskej pôrodnice sú pripravení rodičkám ponúknuť výber z množstva moderných pôrodných techník a polôh. Okrem toho môžu mamičky využiť širokú škálu pomôcok a relaxačných procedúr uľahčujúcich pôrod. Je dôležité spomenúť, že klinika vykonáva odbery pupočníkovej krvi, pričom patrí medzi pracoviská s najväčším počtom odberov na Slovensku.

Popôrodná starostlivosť

Starostlivosť o novorodenca bezprostredne po pôrode je zameraná na podporu dojčenia včasným priložením k prsníku a nerušeným bondingom (skin to skin), ktorý podporuje vytvorenie väzby medzi matkou a dieťaťom. Po pôrode sú mamička a novorodenec umiestnení na oddelenie šestonedelia, kde je možnosť výberu z štandardných alebo nadštandardných izieb so samostatným sociálnym zariadením, ako aj možnosť ubytovania sprevádzajúcej osoby. Starostlivosť o novorodenca je realizovaná formou 24-hodinového rooming-in systému, ktorý umožňuje nerušený kontakt matky a dieťaťa a dojčenie na požiadanie. Samozrejmosťou je zabezpečenie laktačného poradenstva a edukácia mamičiek o kúpaní novorodenca a celkovej starostlivosti o bábätko. Nemocnica je zapojená do projektu „Mamička dýcham“, určeného na prevenciu Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Vďaka spolupráci s Nadáciou križovatka majú mamičky možnosť zapožičania monitorov dychu pre bábätko do domáceho prostredia.

Späť