Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

(NE)vyšetrí sa to samo: Rakovinu prsníka je možné zachytiť už v počiatočnom štádiu

16.10.2024

Kampaň Ružový október každoročne pripomína jednu dôležitú vec. Tento mesiac je zasvätený povedomiu o rakovine prsníka. Zapojiť sa môže každý, a to najmä objednaním sa na preventívne vyšetrenie alebo šírením osvety. Hoci veľa žien je uvedomelých a problematike venujú dostatočnú pozornosť, stále sa nájdu aj také, ktoré sa mamografie boja alebo sa hanbia. Téme sa venujú lekárka Kliniky rádiológie Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Nora Lešková a primárka kliniky MUDr. Tatiana Špakovská, PhD., MPH.

Rakovina prsníka je najčastejším nádorovým ochorením u žien. Na Slovensku na ňu ochorie ročne takmer 3 500 žien. Incidencia však stúpa. „Príznakov onkologického ochorenia prsníkov je niekoľko. Niektoré vieme hodnotiť pohľadom, iné pohmatom. Jedným z príznakov je asymetria veľkosti alebo tvaru prsníka, musíme však pripomenúť, že mierna asymetria je prirodzený stav. Ďalším je hmatná hrčka v prsníku, ktorá je tuhá, nebolestivá, prípadne nepohyblivá voči spodine. Na rakovinu prsníka môže upozorniť zmena farby a tvaru kože, vtiahnutie bradavky, prípadne výtok z bradavky mimo obdobia gravidity a dojčenia. K odhaleniu ochorenia prsníkov vo včasnom štádiu môže prispieť každá žena pravidelným samovyšetrením prsníkov, ktoré by sa malo vykonávať do 30. roku raz za 3 mesiace a raz mesačne po 30. roku. Rakovina prsníka je maximálne v 15 % na genetickom podklade, zatiaľ čo 85 % prípadov je sporadických. Po 40. roku života každá žena má pravidelne absolvovať preventívne gynekologické a mamografické vyšetrenia, v prípade pozitívnej rodinnej anamnézy na karcinóm prsníka, ev. potvrdenej genetickej mutácie, raz ročne,priblížili lekárky Kliniky rádiológie Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktoré odporúčajú dodržiavať správnu životosprávu, racionálnu výživu, dostatok pohybovej aktivity, spánku a oddychu či vyhýbať sa stresu.

Rakovinu prsníka je možné zachytiť už v počiatočnom štádiu, čo výrazne zvyšuje percento vyliečených žien, pri čo najmenej agresívnej forme liečby. Okrem samovyšetrenia prsníkov, pri ktorom je možné zachytiť už hmatnú hrčku v prsníku, je dôležité, aby ženy absolvovali mamografické vyšetrenie. Toto vyšetrenie umožňuje zachytiť už predrakovinové štádium, prípadne nádor malých rozmerov, ktorý si žena nevie sama vyhmatať.

Od septembra 2019 bol na Slovensku zahájený celoplošný organizovaný mamografický skríning zameraný na vyhľadávanie včasných štádií onkologických ochorení prsníka u asymptomatických žien vo veku 50 – 69 rokov, na základe pozvania zdravotnou poisťovňou. Pozývací list slúži ako výmenný lístok na vyšetrenie, ktorý môže žene vystaviť aj gynekológ či všeobecný lekár. Vyšetrenie je možné absolvovať na špecializovanom certifikovanom skríningovom pracovisku. V Nemocnici AGEL Košice-Šaca pacientka absolvuje mamografiu po vypísaní informovaného súhlasu. Ak rádiológ následne rozhodne, že je potrebné vykonať doplňujúce USG vyšetrenie prsníkov, pacientka ho absolvuje hneď a obdrží výsledok po vyšetrení s jednoznačným záverom a odporučením nasledujúcej mamografickej kontroly. Cieľom skríningu je predĺženie života žien vplyvom účinnejšej liečby včasných štádií ochorenia, ktoré vedie k zníženiu mortality a zlepšeniu kvality života. „Dobrou správou je, že budúci rok bude naše skríningové mamografické pracovisko v nových priestoroch vybavené novým, modernejším mamografickým prístrojom, ktorý zvýši komfort pacientky, uľahčí ovládanie rádiologickými technikmi, výrazne zvýši kvalitu snímok, čo umožní presnejšie odhalenie patologických zmien v prsníku,“ vyjadrili sa lekárky.

Priebeh mamografie

„Mamografia je diagnostický proces, ktorý začína správnym umiestnením prsníka do mamografického  prístroja, jeho správnym stlačením, expozíciou. Po zhotovení snímky je vyhodnotená erudovaným rádiológom. Pripomíname, že pred mamografickým vyšetrením sa nesmie používať deodorant ani žiadne kozmetické prípravky, ktoré môžu skresliť výsledok vyšetrenia.  Aj v súčasnosti sa ale stáva, že žena mamografiu odmieta z dôvodu, že je bolestivá a že predstavuje istú dávku žiarenia. Nie je to pravda, dnešné mamografické prístroje sú moderné, lopatka, ktorá slúži na stlačenie prsníka, je z mäkšieho materiálu, prispôsobuje sa tvaru prsníka a rádiologický technik citlivo pristupuje k vyšetreniu. Radiačná záťaž pri mamografii je veľmi nízka, nepredstavuje takmer žiadne riziko pre pacientku a benefit vyšetrenia je niekoľkonásobné vyšší,“ zhodujú sa MUDr. Nora Lešková a MUDr. Tatiana Špakovská, PhD., MPH.

Ako sa postupuje v prípade, keď sa rakovina prsníka zistí?

Rakovina prsníka sa potvrdzuje histologickým vyšetrením vzorky odobratej z prsníka rôznymi intervenčnými spôsobmi.  Na základe výsledku histologického vyšetrenia sa určí presný typ nádoru prsníka a podľa jeho špecifických vlastností sa nastavuje liečba podľa platných liečebných protokolov. Liečbu koordinuje a nastavuje v spolupráci s ostatnými  odborníkmi onkológ, pričom pacientka podstupuje niektorú z nasledovných typov: chirurgickú liečbu, chemoterapiu, rádioterapiu, hormonálnu liečbu a biologickú. „Je známe, že hlavné rizikové faktory rakoviny prsníka sú vek, genetická predispozícia, hormonálna substitučná liečba, faktory životného štýlu, ako sú obezita, fyzická nečinnosť, nesprávne stravovacie návyky, vrátane zvýšenej konzumácie alkoholu a stres. Odporúčame, ako sme vyššie spomenuli, dodržiavať zásady zdravého životného štýlu. Nedá sa to zovšeobecniť, ale väčšina žien je uvedomelých a venuje adekvátnu pozornosť tejto problematike. Sú však aj ženy, ktoré na vyšetrenie prichádzajú neskoro, a to z dôvodu, že sa hanbia, bagatelizujú svoje ťažkosti alebo sú negatívne ovplyvnené okolím. Je ťažko pochopiteľné, keď žena príde s rozpadnutým, zapáchajúcim alebo farebne zmeneným prsníkom, prípadne s metastázami v spádových lymfatických uzlinách či vzdialených orgánoch,“ dodávajú lekárky.

 

O preverenom skríningovom pracovisku

Mamodiagnostické centrum Kliniky rádiológie Nemocnice AGEL Košice-Šaca bolo zaradené do siete skríningových mamografických pracovísk posúdených dočasnou odbornou pracovnou skupinou po splnení všetkých požiadaviek v roku 2021, ako jedno zo štyroch pracovísk na východnom Slovensku, ako jediné v Košickom kraji. Mamografické vyšetrenia prsníkov vykonávajú v zdravotníckom zariadení viac ako dve desaťročia. Od roku 2013 je pracovisko vybavené digitálnym mamografom, ktorý bol prvým v Košickom kraji. Okrem nich sa realizuje aj ultrazvukové vyšetrenie prsníkov a intervenčné zákroky, ako sú core-cut biopsie, vákuové mamotómie, duktografie či predoperačné zavádzanie Frankových vodičov. Zdravotná starostlivosť je poskytovaná poistenkyniam a poistencom všetkých zdravotných poisťovní na Slovensku z rôznych, často vzdialenejších regiónov. Veľkou výhodou je úzka spolupráca s Mamárnym centrom, v ktorom sa vyšetrujú pacientky s klinickými príznakmi ochorenia prsníkov. Na základe výsledkov rádiologických zobrazovacích vyšetrení a biopsie navrhnú pacientke ďalší liečebný postup, následnú pooperačnú starostlivosť a v prípade potreby konzultáciu s plastickým chirurgom. Ak má pacientka absolvovať rádioterapiu, ev. chemoterapiu, nasmerujú pacientku na onkologické pracovisko.

Objednať sa môžete prostredníctvom call centra na čísle 055/7234 333 alebo mailom na [email protected]

Späť