Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

Tel: 055 / 7234 111
Fax: 055 / 7234 444 [email protected]

O nemocnici

Dôležitosť a zásady dojčenia

31.7.2024

Svetový týždeň dojčenia, ktorému každoročne patrí úvod augusta (1.8. – 7.8.), pripomína význam dojčenia a jeho nezastupiteľnú úlohu vo vývoji novorodencov, ako aj v zdraví žien. Dojčenie nie je len prirodzenou a ideálnou formou výživy, ale tiež základom blízkeho vzťahu medzi matkou a dieťaťom.

Materské mlieko je unikátna kombinácia živín, ktoré sú prispôsobené potrebám novorodencov. Obsahuje protilátky, ktoré chránia dieťa pred infekciami a podporujú jeho imunitný systém. Znižuje tiež riziko syndrómu náhleho úmrtia. Rovnako tak pomáha v prevencii mnohých chronických ochorení v neskoršom veku, ako sú obezita, diabetes či alergie. „Okrem toho vykazuje aj blahodarné účinky na materské zdravie. V mnohých štúdiách sa uvádza, že dojčenie u  žien znižuje riziko rakoviny prsníka a vaječníkov a pomáha pri sťahovaní maternice po pôrode “ dodáva PhDr. Ľubomíra Karoľová, PhD. vedúca sestra novorodeneckého oddelenia Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Čo obsahuje materské mlieko?

Kolostrum sa tvorí už koncom tehotenstva. Obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov, čo je pre zdravý vývoj imunitného systému mimoriadne dôležité. Nazýva sa aj „prvým očkovaním“ pre vysoké množstvo protilátok, minerálov a všetkých potrebných a cenných látok, ktoré sa v ňom nachádzajú. Pomáha črevnému traktu, rýchlejšiemu odchodu smolky a je základom energie pre dieťa po pôrode. Prechodné materské mlieko sa tvorí prvé dni po pôrode, má vysoký obsah laktózy a vyšší obsah tukov. Zloženie materského mlieka je stabilné do dvoch týždňov po narodení. Prechádza plynule do zrelého materského mlieka.

Prekážky pri dojčení

Aj keď dojčenie prináša množstvo výhod, matky sa niekedy stretávajú s prekážkami. „Medzi najčastejšie problémy pri dojčení patrí bolesť bradaviek, nedostatok mlieka alebo nepravidelné prisatie dieťaťa. Je preto dôležité vedieť, že úspešnému dojčeniu a tvorbe mlieka významne pomáha vzájomný kontakt matky a dieťaťa a to, keď je dojčenie prispôsobené potrebám dieťaťa. To zohráva významnú úlohu v procese tvorby mlieka, ako aj jeho množstva. Zásady správneho dojčenia zahŕňajú aj správne prisatie dieťaťa, čo zabezpečuje nielen efektívne kŕmenie, ale i prevenciu bolesti,“ uvádza PhDr. Ľ. Karoľová, PhD. Medzi faktory, ktoré môžu komplikovať dojčenie patrí aj stres, nedostatok podpory z okolia či niektoré zdravotné komplikácie. Kľúčom k úspešnému dojčeniu je teda aj psychická pohoda matky a netreba zabúdať na dostatočnú hydratáciu. Je dôležité, aby matky mali k dispozícii potrebné informácie a empatickú podporu.

Obráťte sa na nás

Radu a podporu v prípade problémov pri dojčení vám poskytnú skúsené laktačné poradkyne. „Mamičky sa na nás obracajú najčastejšie v prípade, keď nemajú dostatočnú tvorbu mlieka. Vtedy je potrebné zachovať pokoj a naďalej prikladať dieťa k prsníku, snažiť sa relaxovať, oddychovať spolu s dieťatkom a piť dostatok tekutín. Hneď v úvode Svetového týždňa dojčenia, 1. augusta 2024, ponúkame všetkým mamičkám, aj tým, ktoré nerodili v sieti AGEL, bezplatné telefonické poradenstvo. Laktačná poradkyňa bude od 9:00 do 13:00 hod. odpovedať na všetky otázky týkajúce sa dojčenia, a to na telefónnom čísle 0915 215 482.  Dojčenie je darom, ktorý posilňuje zdravie detí aj matiek. Pridajte sa k nám a oslávme spolu Svetový týždeň dojčenia,“ vyzýva PhDr. Karoľová, PhD.

Všetky gynekologicko-pôrodnícke zariadenia spoločnosti AGEL (Nemocnica AGEL Košice-Šaca, Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku, Nemocnica AGEL Krompachy, Nemocnica AGEL Zvolen, Nemocnica AGEL Komárno, Nemocnica AGEL Levice, FN AGEL Skalica) štandardne ponúkajú laktačné poradenstvo svojim klientkam priamo na novorodeneckých oddeleniach. Počas Svetového týždňa dojčenia však túto službu rozšíria aj o semináre pre širokú verejnosť – aj pre nehospitalizované mamičky. Záujemkyne tu získajú užitočné informácie o dojčení, odpovede na svoje otázky a praktické tipy, ako podporiť laktáciu, či ktoré polohy sú najlepšie pre ženu aj dieťatko. Informácie o termíne a mieste konania týchto prednášok záujemkyne nájdu na webe spoločnosti AGEL a na sociálnych sieťach jednotlivých zdravotníckych zariadení.

Späť